(Beta) – Epidemiolog u penziji Zoran Radovanović rekao je danas da su nove mere u borbi protiv koronavirusa trebale da budu uvedene u septembru ili oktobru, kao što je predlagalo udruženje medicinara „Ujedinjeni protiv kovida“, a da je Srbija u „katastrofičnoj ili na ivici katastorfične situacije“.

On je za Njuzmaks Adriju izjavio da su zaključavanje i policijski čas krajnja mera, da se situacija još uvek može sanirati drugim merama, ali da „Krizni štab izgleda nije sasvim svestan svoje uloge“. 

„Za (nedostatak mera) tokom drugog talasa nam je jasno, trebalo je uspavati građanstvo, da idemo na glasanje… U aprilu je bilo razumno da ne idu ljudi u zdravstvene ustanove, nego da zovu telefonom epidemiologa, ali nikome nije bilo jasno da epidemiologa i telefonskih linija ima malo“, rekao je Radovanović.

On je takođe ocenio i da je „epidemiološki zločin“ kada se pomešaju zdravi i bolesni građani u relativno malom prostoru, kakav su kovid-ambulante, te da je i o tome trebalo voditi računa.

„Veliko je razočarenje što je Lekarska komora potpuno pasivna u ovoj situaciji. Komora i Etički odbor komore do sada su morali da reaguju… Mora da se pojavi neko ko ima autoritet, kome narod veruje, obzirom da se Krizni štab diskreditovao“, rekao je Radovanović.

Epidemiolog dodaje i da se dokument sa petnaestak mera koje su „Ujedinjeni protiv kovida“ zvanično dostavili na pisarnici Ministarstva zdravlja, a koji se ticao svih ovih primedbi, do „petog sprata ministarstva negde zagubio“.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.