(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 900 zaraženih, dr Kon o vakcinaciji trudnica, dr Tiodorović o svadbama, krštenjima…

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata je registrovano 834 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 9.389 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 19 osoba.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi ukupno 137 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 8,88 odsto.

Kon: “Svi kažu počeće da se vakcinišu trudnice ali u uputstvima ne piše da mogu…”

“Ne može se očekivati da se trudnice vakcinišu istog dana kada struka jasno kaže da treba da se izvrši njihova imunizacija, zato što su svi lekari naučeni da i dalje postupaju u skladu sa uputstvima u kojima piše da one ne treba da se imunizuju”, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

“Zato država, uključujući sve institucije, mora da ubrza te promene, a ona ne može da ih ubrza mimo proizvođača” – naglasio je Kon.

Kako je naveo, proces vakcinacije trudnica je krenuo, ali kada će ući u zamah ne bi da procenjuje.

“Svi kažu počeće da se vakcinišu trudnice, fantastično. Međutim, treba da imaju u vidu da postoje zakoni ove zemlje, zakon o lekovima, gde je sažetak karakteristika leka sastavni deo zakona. U tom sažetku nigde ne piše, bar za sada, da mogu da se vakcinišu trudnice. Lekar koji postupa preko toga, postupa mimo zakona”, rekao je dr Kon, a prenosi Blic.

Objasnio je da to ne govori zbog gledalaca, već i zbog onih koji treba da ubrzaju čitavu tu birokratiju koja ide prilično sporo.

“S druge srane, onaj ko isporučuje vakcine poručuje je sa propratnom dokumentacijom u kojoj ne piše da mogu trudnice da se vakcinišu. A tu je i stručno – metodološko uputstvo koje daje Batut u kome takođe piše da se trudnice ne vakcinišu”, zaključio je dr Kon.

Vesić: U Beogradu vakcinisano skoro 625.000 ljudi

Prema zvaničnom izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu je, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisano je 624.965 lica, što iznosi 44,9 odsto punoletne
populacije, rekao je Goran Vesić u jutarnjem programu RTV Pink.

Revakcinisano je 496.018 lica, što iznosi 35,6 odsto punoletne populacije našeg grada. Očekujem da najkasnije u ponedeljak bude revakcinisano pola miliona naših građana”, poručio je zamenik gradončelnika.

U populaciji između 65 i 74 godine vakcinisano je 74,63 odsto ljudi.

“Zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu je dato 1.120.983 doza vakcina. Potrebno je da se vakciniše još 70.987 osoba kako bismo vakcinisali pedeset odsto punoletne populacije. Naš konačni cilj je da 750 hiljada građanki i građana Beograda vakciniše”, poručio je Vesić i pozvao sve koji to još nisu učinili da se vakcinišu.

Mobilni autobus za vakcinaciju danas ispred TC “Big” Rakovica

Prvi mobilni autobus za vakcinaciju u Srbiji biće svaki dan na drugoj lokaciji, u petak smo krenuli iz Obrenovca, juče smo bili na Adi Ciganliji, a danas smo u Rakovici, ispred Tržnog centra “Big”, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević koja je obišla ovaj mobilni autobus.

Prema njenim rečima, mobilni autobus će biti od 10 do 17 časova na ovom mestu gde vlada veliko interesovanje, a građanima je na raspolaganju “Sinofarm” vakcina.

“Pomoću ovog autobusa možemo stići do svakog mesta, svakog čoveka, svakog sela u Beogradu i gde god i jedna osoba postoji koja želi da se vakciniše mi ćemo stići do nje. Juče se na Adi Ciganliji vakcinisalo više od 114 osoba uglavnom mlađe populacije. Ljudi koji su došli da uživaju u prirodi videli su ovaj autobus i nisu mogli da veruju da tako nešto postoji. Mi smo jedinstveni u ovom delu Evrope kada su u pitanju sve inovacije jer brinemo o ljudima. Želimo da punktovi za vakcinaciju budu dostupni jer je vakcinacija jedini način da se pobedi ovaj virus”, rekla je Stanisavljević.

“U Ušću vakcinisano 2.250 ljudi…”

Direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu Zoran Bekić izjavio je danas da je u prethodna tri dana u tržnom centru Ušće vakcinisano 2.250 građana, dok je na sajmu vakcinu protiv koronavirusa u istom periodu primilo 3.250 ljudi.

Bekić je za televiziju Prva izjavio da su i danas otvoreni svi punkovi za “slobodnu vakcinaciju”, odnosno bez zakazivanja, i to na sajmu od 8.00 do 16.00, tržnom centru Ušće od 10.00 do 20.00 i u svim domovima zdravlja u Beogradu od 9 do 19 sati.

On je rekao da je prema poslednjim podacima u Srbiji vakcinu protiv koronavirusa primilo 36 odsto punoletnih građana, dok je 28 posto i revakcinisano, dok je u Beogradu prvu dozu vakcine primilo 45 odsto građana, a 35 odsto i drugu dozu.