(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 200 zaraženih, odobrena Fajzerova vakcina za decu od 12 do 15 godina, poziv mladima da se vakcinišu…

0
Foto: Profimedia

U Srbiji je do poslednjeg preseka potvrđeno da ima još 172 novoobolelih od kovida 19, dok je od posledica ove bolesti preminulo šest osoba.

Na respiratorima je u poslednjem danu bilo 19 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 1,73 odsto.

Agencija za lekove odobrila Fajzerovu vakcinu za decu od 12 do 15 godina

“Fajzerova” vakcina se može koristiti kod populacije uzrasta od 12 do 15 godina, zaključila je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, piše RTS.

Kako navode iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), potvrđeno je da su se stekli svi zakonski uslovi i stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost vakcine.

Dodaje se da su eksperti Agencije od podnošenja zahteva sa kompletnom dokumentacijom rigorozno kontrolisali sve naučne podatke u ovom kontekstu iz kliničkih ispitivanja koja je proizvođač sproveo u drugim zemljama.

Navodi se da su članovi komisije za humane lekove Agencije, eminentni stručnjaci iz oblasti farmacije i medicine, proverili sve materijale pre današnjeg vanrednog sastanka.

“Nakon pozitivnog mišljenja od strane komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine Comimaty protiv kovida 19 proizvođača ‘Fajzer-Biontek’ za uzrast od 12 do 15 godina starosti”, stoji u saopštenju. 

Đerlek: “Očekujem da će komisija dati pozitivnu ocenu za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina”

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da očekuje da će stručna komisija dati pozitivnu ocenu za korišćenje vakcine protiv koronavirusa kod dece od 12 do 15 godina, kao i da će se ona prvo preporučiti deci koja boluju od hroničnih bolesti.

Đerlek je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, koja zaseda danas kako bi odlučila da li će se vakcina protiv koronavirusa koristiti kod dece od 12 do 15 godina, jedna od najrigoroznijih agencija u svetu po pitanju dozvole.

“Komisija je sastavljena od izuzetno kvalitetnih stručnjaka koji su se usavršavali širom sveta i ja zaista imam puno poverenje u našu agenciju. Očekujem da će dati pozitivno svetlo i sertifikat koji će dati upotrebu ‘Fajzerove’ vakcine za decu od 12 do 15 godina”, rekao je.

On je podsetio da su i američka agencija FDA, kao i evropska EMA već dale saglasnost za upotrebu “Fajzerove” vakcine kod dece tog uzrasta.

“Posle toga očekujemo (preporuku) Nacionalnog tela za imunizaciju Srbije (NITAG) gde takođe imamo vrsne stručnjake. Ja ću biti sentimentalan, ja najviše verujem našim ljudima i kada naši ljudi kažu da je to bezbedno”, rekao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, posle preporuke NITAG-a, sledi Republička stručna komisija iz oblasti pedijatrije, koje je ocenio veoma kompententnima, i zatim Institut “Batut”.

“Očekujemo od pedijatara da će imati značajnu ulogu u preporuci, a s obzirom da se radi o maloletnoj deci naravno da su roditelji ti koji će odlučivati o svojoj deci”, dodao je Đerlek.

Govoreći o broju vakcinisanih u Srbiji, Đerlek je rekao da je realno očekivati da se ostvari cilj koji je planiran – 50 odsto vakcinisanih do kraja juna.

“Mi sa presekom od sinoć u 22 sata imamo 2.643.000 prvih doza, što je 48 odsto, drugih doza 2.268.000, nekih 37 odsto. Ako nastavimo ovakvim tempom mislim da ćemo ostvariti cilj i da ćemo imati mirnije leto”, rekao je Đerlek.

On je naveo da je naredni cilj da do jeseni bude 60-70 odsto vakcinisanih kako bismo imali i što mirniju jesen.

Kostić: "U ovom trenutku jedino oružje koje imamo protiv koronavirusa je vakcinacija"

Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je da su pandemije i ranije pogađale ljudski rod, ali da sada ne smemo da dozvolimo da one promene naše živote i gledišta. 

"Da bi to postigli, u ovom trenutku jedino oružje koje imamo, po mom dubokom ubeđenju, jeste  vakcinacija", poručuje Kostić, a prenosi Kostić.

Prema njegovim rečima, ukoliko ovo što nam se dogodilo ne bude privremeno, mi smo u problemu.

"Tehnologija je otišla toliko napred, duboko sam uveren da imamo put koji možemo proći, zašto ne krećemo to je pitanje koje zahteva filozofske i sociološke razgovore", rekao je Kostić.

Na pitanje kakav je stav o vakciniciji dece od 12 do 15 godina, Kostić je rekao da je to u ovom trenutku veoma važno.

"Kliničko ispitivanje je mukotrpno i ono zahteva određenu vrstu birokratske pedantnosti, ali u svakom slučaju moraćemo da se podvrgnemo takvoj vrsti priče", naveo je predsednik SANU.

To je ne samo važno, kaže Kostić, već i jedino na raspolaganju. "To nije jedino u smislu malo, to je jedino i mnogo", rekao je Kostić.

Ujedinjeni festivali Srbije pozivaju mlade da se danas vakcinišu u Beogradu

Ujedinjeni festivali Srbije pozvali su mlade da se vakcinišu danas od 10 do 16 sati na mobilnom punktu ispred Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Autobus adaptiran u mobilni punkt imaće "Fajzer" i "Sinofarm" vakcine, kojima će moći da se vakcinišu studenti, kao i zainteresovani građani, saopštili su Ujedinjeni festivali Srbije, koje čine Egzit, Lav fest, Bir fest, Arsenal i Nišvil.

"Ovim putem ustanova Studentski centar Beograd, sa Gradom Beogradom i Gradskim saobraćajnim preduzećem i svim nadležnim zdravstvenim ustanovama apeluje na sve studente i ostale građane da se vakcinišu i zaštite sebe, svoje porodice i budu odgovorni prema društvu", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, svi studenti koji se vakcinišu, kao i oni koji su već primili vakcinu, dobiće mesec dana besplatnog korišćenja teretane i saune, kao i parkinga u okviru Studentskog centra, koje mogu iskoristiti do kraja godine, dok su Ujedinjeni festivali Srbije pripremili više od 100 ulaznica i raznih nagrada.

Ova akcija deo je nacionalne kampanje za vakcinaciju mladih kako bi se do 21. juna vakcinisalo najmanje 50 odsto punoletnog stanovništva Srbije, što je uz poboljšanu epidemiološku situaciju neophodno kako bi bilo omogućeno održavanje velikih manifestacija.

Stabilizuje se situacija u Novom Pazaru

U Novom Pazaru se lagano stabilizuje epidemijska situacija, manji je broj hospitalizovanih slučajeva.

Novopazarci sve više shvataju značaj vakcinacije, tako da je sve veći broj onih koji se prijavljuju za imunizaciju.

Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru rekao je da je do sada prvu dozu primila 18.181 osoba, do je drugu dozu primilo njih 14.172.

Prema njegovim rečima, ono što zabrinjava jeste mali broj mlađih od 14 do 18 godina koji su zainteresovani za vakcinaciju, prenosi RTS.