(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 2.000 zaraženih, “predlagali smo totalno zatvaranje na dve nedelje”, u januaru stiže pola miliona doza ruske vakcine

0
Foto: Profimedia

Epidemijska situacija u Srbiji je blago bolja, ali je oprez i dalje neophodan, tokom i posle praznika, upozoravaju stručnjaci.

Epidemiolozi su prethodnih dana i nedelja upozoravali građane da novogodišnje i božićne praznike provedu kod kućeu, u krugu porodice i bez masovnih okupljanja kako bi se sprečilo širenje infekcije. Dr Predrag Kon je nedavno rekao da će se posledice okupljanja za Novu godinu videti posle Božića, koji danas proslavljaju vernici Srpske pravoslavne crkve i crkvi koje poštuju julijanski kalendar.

Ujedno, juče je u Srbiji počela i vakcinacija ruskom vakcinom. Prvi građani koji su primili cepivo “Sputnjik V” bili su predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i ministar policije Aleksandar Vulin. Rusku vakcinu je primio i državni sekre.

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano je 8.845 osoba, od kojih je 1.787pozitivno.

Potvrđeno je da je preminulo 35 osoba.

Poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi 229 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 20,20 odsto.

Korona presek po gradovima: U Beogradu više od 500 zaraženih, ostala mesta ispod 100 slučajeva

Đerlek: “Sredinom januara nam stiže 500.000 doza ruske vakcine…”

Državni sekretar u Ministarstu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da očekuje da Srbija sredinom januara dobije oko 500.000 doza ruske vakcine Sputnjik, a dobiće i velike količine kineske vakcine protiv koronavirusa, prenosi N1.

„Od petka će biti više od 110 punktova za vakcinaciju u Srbiji“, rekao je za Đerlek, koji je i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju, podsetivši da je planom predviđeno vakcinisanje po određenim grupama.

Đerlek, koji je u sredu primio rusku vakcinu, rekao je da nije bilo neželjenih efekata i da građani neće pogrešiti da prime bilo koju vakcinu ako je odobrena.

„Ministarstvo zdravlja je potpuno spremno za masovnu imunizaciju, kad vakcinišemo između 1.400.000 i 3.000.000 građana moći ćemo da kažemo da smo blizu pobede nad koronom“, rekao je Đerlek.

On je ocenio da je virus „malo popustio“, s obzirom na broj novozaraženih i hospitalizovanih, ali su bolnice pune i mora se biti obazriv, jer kako je rekao „korona može da iznenadi a jedna greška može skupo da košta“.

“Bilo je opuštanja tokom praznika. Mi smo predlagali totalno zatvaranje na dve nedelje…”

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon ponovio je danas da se može očekivati da posle Božića dođe do porasta broja zaraženih.

“Ja mislim da je i sam doček Nove godine, to jest, to što ga nije bilo u organizovanom smislu, znatno usporilo ovaj virus. Tu nema dileme. Bilo je malo opuštanja tokom nekih lepih dana. Može se očekivati da posle Božića dođe do nekog blagog porasta, mada je u Beogradu već nastao taj blagi porast, vidi se da brojke opet malo rastu”, izjavo je dr Kon, gostujući na TV Hepi, a prenosi Blic.

Prema njegovim rečima, ne može se očekivati da će “krivulja” drastično da padne, “jer mi nismo imali totalno zatvaranje”, a to je jedini način da tako drastično padne.

“Takva je odluka doneta, nismo imali ograničenje kretanja. Ukupno gledano, sa ove distance, mislim da je to racionala odluka, iako je to medicinski deo Kriznog štaba predlagao još 13. decembra, za period od 18. decembra do 3. januara. Neki misle da to nije ni pomenuto, a davali su iste predloge. Jasno je da su ove mere rezultat delovanja medicinskog i ekonomsko-političkog dela Kriznog štaba”, rekao je dr Kon jutors.

On je i pre nekoliko dana istakao da treba očekivati da situacija bude bolja iz dana u dan ali i da ćemo osetiti posledice većih okupljanja i šetnji, posebno u Beogradu, posle Božića.

Radojičić: Verujem da će se iz meseca u mesec broj novozaraženih smanjivati

Gradonačelnik Beograda i član Kriznog štaba Zoran Radojičić rekao je za RTS da je juče bilo nešto više novozaraženih u Beogradu nego prethodnih dana – 800.

“Videćemo kakav će biti rezultat novogodišnjih proslava, utisak i kontrola inspekcije na ulicama pokazuju da nije bilo većih okupljanja, ali ne znamo kako je bilo u stanovima”, istakao je Radojičić.

Kaže da sa strepnjom čeka narednih par dana, da se vidi da li će doći do povećanja broja obolelih. “Verujem da će se iz meseca u mesec broj smanjivati i da će do leta situacija biti pred rešenjem”, rekao je on.

Pozivamo sugrađane da poštuju mere, rekao je Radojičić.

“Vodio sam 103 sednice Gradskog kriznog štaba u vreme pandemije, u istoriji grada nije bilo toliko puno sednica štaba povodom jednog događaja, usklađujemo odluke sa odlukama Republičkog kriznog štaba”, rekao je gradonačelnik Beograda.

U Srbiju stiže dva miliona doza ruske vakcine: “Postigli smo sporazum sa Vladom Srbije…”

Ruski Fond za direktna ulaganja potpisao je juče sa Vladom Srbije sporazum o isporuci dva miliona doza vakcine Sputnjik V, saopštio je taj Fond.

Kako se navodi u saopštenju, objavljenom na zvaničnom Tviter nalogu Sputnjik V, ove vakcine za Srbiju biće proizvedene sredstvima međunarodnih partnera u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama.

“Ruski fond za direktne investicije i Vlada Srbije objavljuju o postizanju sporazuma o isporuci zemlji 2 miliona doza vakcine Sputnjik V”, saopšteno je na zvaničnom Tviteru proizvođača vakcine.

“Isporuke Sputnjika V omogućiće Srbiji da diverzifikuje svoj portfelj vakcina protiv virusa korona. Vakcinu za isporuke Srbiji proizvodiće međunarodni partneri Ruskog fonda u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama”, ističe se takođe u saopštenju.

Đerlek: “Ulagaćemo u Torlak kako bismo proizvodili vakcine protiv koronavirusa

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je juče da će Srbija učiniti veliki napor da ulaže u Institut “Torlak” kako bi “u dogledno vreme” bio spreman da proizvodi vakcine protiv koronavirusa.

“Da li će to biti sa inostranim partnerima ili sami, videćemo. To će državni vrh odrediti. Sigurno će ‘Torlak’ biti na stepenu na kojem se nalazio i ranije, jer je to interes države”, rekao je Đerlek za portal Nova.rs.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!