(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje novozaraženih, najviše Beograđana primilo Sinofarm, i danas gužve za vakcine i vaučere u tržnim centrima…

0
Foto: Profimedia

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 1.277 novoobolelih od koronavirus, od ukupno 13.206 testiranih.

Potvrđeno je da je preminulo 20 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je trenutno 131 pacijent.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 9,66 odsto.

U Srbiji je ukupno dato 3.744.303 doza vakcine, a 1.638.516 građana je primilo obe doze cepiva.

Najviše Beograđana primilo kinesku vakcinu

Najviše Beograđana primilo je vakcinu kompanije “Sinofarm” – 706.436. Vakcinu kompanije “Fajzer” 197.557, “sputnjik V” 167.775, a vakcinu kompanije “Astra-Zeneka” 60.837 građana Beograda, preneo je RTS.

Više je žena, nego muškaraca. Od ukupnog broja vakcinisanih u Beogradu, 54 odsto su žene, a 46 odsto muškarci.

Brnabić: Do kraja maja bismo mogli da postignemo kolektivni imunitet

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da bi u Srbiji kolektivni imunitet mogao da se stekne do kraja maja, ali da to zavisi od gradjana.

“Trenutno imamo vakcina da se vakciniše još 310.000 ljudi, ali u ponedeljak stiže još 104.130 Fajzer vakcina i stići će najmanje još 500.000 Sinofarm vakcina, što znači da bismo do kraja maja imali kapaciteta da postignemo kolektivni imununitet, ali sve zavisi od gradjana”, rekla je Brnabić u selu Rajkovac.

Premijerka je najavila da će, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nastaviti da posećuje opštine u Srbiji u kojima je slabiji odziv za vakcinaciju.

“Tokom sledeće nedelje nastavićemo predsednik i ja da obilazimo druge lokalne samouprave gde je vakcinacija slabija – Žagubica, Rača, Varvarin, Žitoradja i druge”, rekla je ona.

Mediji: Redovi u tržnom centru “Ušće” nekoliko sati pre početka vakcinacije, i danas se dele vaučeri…

Ogromne gužve i danas u TC “Ušće” za vakcinaciju. Redovi su se stvorili i pre 8 izjutra, a dodeljuje se vaučer od 5.000 dinara z prvih 50 građana koji prime vakcinu, prenosi Blic.

Iako je juče vakcinacija počela od 9 sati, ona danas počinje od 12 sati, što nije omelo građane da porane i zauzmu svoje mesto.

Inače, juče je za prvih sat vremena ovde je vakcinisano 350 ljudi, tako da su vaučeri za šoping u vrednosti od 3.000 dinara planuli već za prvih petnaest minuta.

Danas će, tako, prvih 50 vakcinisanih dobiti po vaučer, ali u vrednosti od 5.000 dinara za kupovinu u “Fashion & Friends” radnjama. Kada je reč o suboti, prvih 100 vakcinisanih dobiće poklon paket kompanije “BG Electronic”, piše Blic.


“U Beogradu blizu pola miliona revakcinisanih…”

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić saopštio je danas da je u Beogradu revakcinisano 490.891 osoba, odnosno 35,3 odsto punoletnih građana glavnog grada.

Zaključno sa jučerašnjim danom, bar jednu dozu vakcine dobile su 613.642 osobe, odnosno 44,1 odsto punoletnih građana Beograda.

“Najkasnije za vikend očekujem da u našem gradu bude revakcinisano pola miliona ljudi”, napisao je Vesić na svom nalogu na Fejsbuku.

U populaciji između 65 i 74 godine vakcinisano je 73,84 odsto.

Zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu je dato 1.104.532 doza vakcina.

“Potrebno je da se vakciniše još 82.097 osoba kako bismo vakcinisali 50 odsto punoletne populacije. Naš konačni cilj je da se vakciniše 750.000 građanki i građana Beograda”, istakao je Vesić.

Građani Beograda primili su najviše vakcina proizvođača Sinofarm i to 706.436 doza.

Dato je 197.597 vakcine koje proizvodi kompanija Fajzer, 167.775 Sputnjik V i 60.837 vakcine proizvođača Astrazeneka.

“Prosečna starost vakcinisanih ljudi u Beogradu je 57.8 godina, a od vakcinisanih 54 odsto su žene, a 46 odsto muškarci. Ponosan na odgovornost Beograđanki i Beograđana! Beograd pobeđuje”, naglasio je Vesić.

Odluke Kriznog štaba

“Ugostiteljski lokali mogu da rade i u zatvorenom, ali do 22 sata, ali da poštuju sve mere. Mora se poštovati do 50 odsto iskorišćenosti prostora, razdaljina, neće biti muzike, da li je ona živa lili nije, nebitno”, preneo je epidemiolog dr Branislav Tiodorović šta je odlučeno na sednici Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa. Primena mera počinje od danas.

“Imali smo kratku ali vrlo korisnu sednicu. Svesni smo realne situacije. Imali smo divnih 5-6 dana odmora i praznika. Moramo biti svesni da se nisu sve mere koristile ozbiljnim primenama. Bilo je mnogo opuštanja i zato je zdravstveni sistem spreman da narednih dana očekuje pojavu pozitivnih, ali ne kao i u sretenjskim praznicima”, izjavio je dr Tiodorović.

On je rekao da je sledeće nedelje nova sednica Kriznog štaba kada će se na osnovu novih podataka procenjivati da li ćemo “biti mirniji”.

Radno vreme, je kako naglašava do 22 časa, a muzika prestaje nakon 18 sati.

“Nismo razmatrali druge zahteve. Ima ih, ali i dalje nema okupljanja više od 5 osoba na jednom mestu”, naglasio je dr Tiodorović.

On je naglasio da se radi na tome da se omogući da i oni koji se nisu mogli vakcinisati zbog opravdanog razloga poput zdravstvenog stanja, da i oni mogu koristiti određene benefite uz, na primer, antigenski test.

Na pitanje da li možemo uskoro očekivati otvaranje i klubova za dve do tri nedelje, Tiodorović je istakao da je to “težak problem”.

„Ako se sećate, to nas je dovelo u teške probleme prošle godine kada smo imali strahovit udar. Verujem da su spremni da se pripreme za početak rada, ponavljam da ćemo sačekati malo, da procenimo, i kada smo sigurni da imamo ispod 100 novozaraženih na dnevnom nivou, oni će verovatno moći nesmetano da rade“, rekao je Tiodorović.

Vakcinacija u tržnim centrima

Beograđanima je od juče na raspolaganju još jedan punkt za vakcinaciju bez zakazivanja, u Tržnom centru “Ušće”, gde su građani su juče rano ujutru i pre otvaranja napravili gužve. Bilo je i neprijatnih situacija zbog čega je bilo i komunalne milicije.

Još oko osam sati, ispred tržnog centra građani su počeli da formiraju red, a zatim se gužva preselila i u hodnike tržnog centra, do samog punkta.

Građani mogu da biraju vakcinu koju žele da prime, punkt je otvoren do 20 sati, a juče je prvih 100 vakcinisanih dobilo poklon-vaučer.

Druga doza za vakcinisane u “Ušću” prema mestu stanovanja
Na pitanje o primanju druge doze za građane koji su se vakcinisali u “Ušću”, Stanisavljevićeva je navela da im je omogućeno da se izjasne gde će je primiti i to prema mestu prebivališta, odnosno opštini stanovanja.

Kako je navela, punkt za vakicinaciju u “Ušću” nastaviće da radi i naredne dve nedelje.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da će Beograd nastaviti sa kampanjom pozivanja javnih ličnosti na imunizaciju što je, prema njegovim rečima, bitno za mlade koji se još nisu vakcinisali.

“Mi smo protekle nedelje ušli u drugu fazu vakcinacije, ona podrazumeva da sada vakcinišemo ljude tamo gde žive, gde rade. Posebno se fokusiramo na mlade između 18 i 49 godina, i upravo za tu populaciju važna je podrška javnih ličnosti”, istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda je naglasio da je juče do 18.00 na novom vakcinalnom punktu u tržnom centru Ušće vakcinisano 818 Beograđana.