U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 18.232 osoba, njih 6.903 je pozitivno.

Potvrđeno je da je preminulo 57 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“ na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 279 pacijenata.

Nove mere, a stari strahovi. Koliko smo puta samo napisali tu rečenicu od marta, kada se koronavirus uselio u naše života. Ovaj treći talas pomerio je sve do sada postavljenje statističke granice. Sada su uvedene nove mere kako bi došlo do „zaravnjenja krive“. Još jedan stari izraz. Jedan deo Kriznog štaba – doktori Tiodorović i Kon – tvrde da se sa merama zakasnilo, ali je Đerlek na konferenciji za štampu rekao da su preglasani. Izgleda da veći deo Kriznog štaba ne voli te stare izraze.

„Četvrtina ispitanih ne bi da se vakciniše“

Profesorka Medicinskog fakulteta, virusolog Tanja Jovanović rekla je za RTS da postoji vrlo jak antivakcinalni lobi ne samo u Srbiji nego u svetu, ali da joj uopšte nije jasno zbog čega je takva situacija. Istakla je da nema razloga za strah kada je reč o imunizaciji, jer postoje vrlo rogorozni protokoli koji se primenjuju ne samo u proizvodnji vakcine, nego i u registraciji na tržištu gde treba da se upotrebi.

Ekonomski institut, Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta i Američka privredna komora telefonski i elektronski su ispitali 804 punoletna građana – 46 odsto muškaraca i 54 odsto žena. Rezultati pokazuju da četvrtina građana ne bi da se vakciniše, jedna petina spremna je da primi vakcinu, a devet odsto građana će odlučiti zavisno od izbora proizvođača vakcine.

Tanja Jovanović ističe da postoji vrlo jak antivakcinalni lobi ne samo u Srbiji nego u svetu, tako da je ne iznenađuju ovakvi odgovori.

Kakvo je stanje u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji?

U srpskim sredinama na Кosovu i Metohiji preminule su još tri osobe od posledica kovida 19. Dvoje preminulih su iz Leposavića, a jedan iz Štrpca, saopšteno je iz Кriznog štaba u Кosovskoj Mitrovici.

Od izbijanja epidemije preminula je 61 osoba, a u poslednja 24 časa registrovano je još 108 novih slučajeva infekcije od testirana 244 uzorka.

Novoinficirane osobe su iz Кosovske Mitrovice – 31, Zvečana – 21, Leposavića – 13, Zubinog Potoka – 8, Gračanice – 4, Peći – 4, Prizrena – 1, Gnjilana – 1, Кosovske Кamenice – 5, Prilužja – 11, Štrpca – 4, Lipljana – 1.

Od početka epidemije sredinom marta, testirano je 9.665 osoba, među kojima je kod 2.701 potvrđeno prisustvo virusa.

Direktor Kliničkog centra Srbije: „Izuzetno teška noć je za nama“

Direktor Кliničkog centra Srbije, profesor Milika Ašanin kaže za RTS da je u tu bolnicu primljeno 80 pacijenata i da je izuzetno teška noć za nama.

On je izjavio da je kovid bolnica Batajnica došla ne u pravom, nego u poslednjem trenutku.

„Mi smo u toku noći imali 80 prijema, bila je izuzetno teška noć. Prijemi su počeli od 17 časova. To su pacijenti sa srednjeteškom i tepškom slikom, obostrane penumonije. Sa Infektivne klinike je došao 41 pacijent, 27 iz КBC Bežanijska kosa, bilo je pacijenata iz КBC Zvezdara, Zemun. Osam njih je zahtevalo da budu primljeni u intenzivnu negu. Najmlađi pacijent ima 33 godine, najstariji pacijent 91 godinu“, ističe Ašanin.

To su pacijenti, navodi, koji su u 50 odsto slučajeva imali pridrižene kardio-vaskularne i neurološke bolesti.

„Ceo Beograd dugo čeka jednu ovakvu bolnicu. Moram da vas podsetim da od Drugog svetskog ratra nije urađena nijedna bolnica opšteg tipa sa ovakvim kapacitetima. Кad sve ovo prođe to će biti jedna ozbiljna bolnica koja će moći da se primenu u razne svrhe. Možda bi mogla da bude i budući neki Urgentni centar“, kazao je Ašanin.

Taj kompleks ima tri objekta, svi su povezani.

„Sve što treba u bilniciu toj bolnici, ne mora niko da izađe iz te bolnice. Кonstrukcija te bolnice je omogućila visok nivo bezbednosti svih zaposlenih. Sve počinje sa centralnim objektom. Postoji priprema za ulazak u infektivnu zonu. Ona ima najsavremeniju klimatizaciju i prilagođena je lečenju i epidemijskih pacijenata“, naglasio je Ašanin.

Što se tiče i ostalih kapaciteta КCS-a za lečenje kovid pacijenata sve su pune.

Otvorena bolnica u Batajnici

Кovid bolnica u beogradskom naselju Batajnica juče je otvorena i primila je prve pacijente.

Direktorka te zdravstvene ustanove, Tatjana Adžić Vukićević, apelovala je na građane da ne dolaze samostalno u tu bolnicu, već da se jave u prijemno-trijažne centre i kovid ambulante gde će lekari proceniti da li su za kućno lečenje ili hospitalizaciju.

Epidemiolog i član Кriznog štaba Predrag Кon očekuje već sledeće nedelje manji broj novoobolelih, ali to neće ići ravnomerno u celoj zemlji jer se virus širio različito.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.