(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: I danas veliki broj novozaraženih, “stvaran broj inficiranih pet od deset puta veći od potvrđenog”, “češće oboljevaju muškarci”…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano novih 392 slučaja koronavirusa, a od posledica infekcije ovim virusom preminulo je 10 osoba.

Od poslednjeg preseka, testirano je 9.910 osoba.

Na respiratorima se nalazi 184 pacijenta.

Od početka epidemije koronavirusa u Srbiji, testirano je 534.488‬ osoba, a infekcija je potvrđena kod 20.109 osoba.

“U Srbiji se ne rade obdukcije preminulih sa koronavirusom

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da u Srbiji ima 649 zdravstvenih radnika koji su zaraženi korona virusom, a da je 56 njih hospitalizovano.

Na konferenciji za novinare u Palati Srbije, Lončar je kazao da očekuje da se u narednih dan-dva još registruju građani koji su se inficirali na prošlonedeljnim protestima.

Rekao je da su zaraženi građani u anketama navodili da su bili na protestima, ili je bar neko iz njihove porodice.

Odbacio je navode da se u Srbiji vrši obdukcija preminulih sa infekcijom koronavirusa i dodao da je stav Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se to ne radi kod zaraženih.

Kazao je da su dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktor Sudske medicine potvrdili da u tim institucijama obdukcije nisu rađene.

S tim u vezi, Lončar je naglasio da je jedini merodavni metod za utvrđivanje razloga smrti jeste vršenje obdukcije preminulog.

“Da bi se utvrdilo da li je neko umro od bilo koje bolesti i koji je uzrok, jedino što je merodavno je obdukcija. Ali, SZO je rekla da ne može da se radi obdukcija”, dodao je on.

“Stvaran broj inficiranih pet do deset puta veći”

Zamenica Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se epidemiološka situacija menja iz dana u dan te da se na osnovu toga donose odluke u vezi sa novim merama u borbi protiv epidemije.

Ona je izjavila i da je stvaran broj inficiranih koronavirusom, prema procenama, pet do deset puta veći.

“Stvarni broj inficiranih, naglašavam prema procenama, jer će za statistiku biti vremena, ima pet do deset puta više od potvrđenih”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je naglasalila da svi moramo da se ponašamo kao potencijalni rezervoari zaraze i da su zato važne preventivne mere.

“Zato i moramo da ih poštujemo, jer ne znamo da li imamo infekciju ili neko od nas iz okoline. Ali ne da mi ne znamo koliki je stvaran broj inficiranih, nego ne zna niko u svetu”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

“Muškarci češće oboljevaju i imaju teže kliničke slike”

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović izjavio je da je najčešća simptomatologija kod pacijenata zaraženih koronavirusom povišena temperatura.

“Najčešća simptomatolgija kod pacijenata zaraženih koronavirusom je povišena temperatura, ali i glavobolja, gubitak čula mirisa i ukusa, povraćanje u različitim učestalostima, drugačije je kod svakog pacijenta”, rekao je Stevanović.

Objasnio je da ne postoje specifična pitanja za koronavirus, već samo za pojedinačne pacijente.

“Kao i svi u okruženju i svetu, i mi redovno učimo nove stvari”, dodao je Stevanović.

On je rekao i da u ukupnoj uzrasnoj strukturi muškarci češće oboljevaju i oboljevaju sa težim kliničkim slikama u odnosu na žene.

“U odnosu na žene, ta procena je 60 prema 40 odsto”, rekao je Stevanović