Simptoma kovida-19 ima “mali milion”, ali skoro svi pacijenti imaju jedan od ova tri

0
Profimedia

Kovid-19 može da se ispoljava u širokom kolopletu simptoma, ali nova analiza Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) utvrdila je da većina pacijenata ima makar jedan od ova tri simptoma: groznica, kašalj ili nedostatak daha.

Analiza je objavljena ui četvrtak u nedeljnom izveštaju o bolesti i smrtnosti CDC-a. Pacijenti su bili bolesni između 14. januara i 4. aprila.

Skoro 96 odsto ispitanika imalo je ili groznicu ili kašalj ili nedostatak daha, a oko 45 odsto bolovalo je od svega.

Kašalj je bio najčešći simptom: 84% pacijenata se požalilo na grlo. Temperatura i groznica “napala” je 80 procenata. Nedostatak daha uglavnom je mučio one pacijente koji su bili hospitalizovani.

CNN prenosi da su pacijenti prijavili i širok dijapazon drugih simptoma: bol u mišićima, jezu, umor, glavobolju. Polovinu pacijenata mučili su stomačni problemi, pre svega dijareja. Neki su se žalili i na bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje.

Visok procenat ljudi koji nisu morali da idu u bolnicu izgubio je osećaj za miris ili ukus.

Ovi rezultati, opominje CDC, ne treba da se generaliziju, jer se odnose na određeni period, a hospitalizovani pacijenti su verovatno previše predstavljani. No ipak, navodi CNN, podaci omogućavaju lekarima da imaju bolja znanja o tome ko treba da se testira i izoluje ne bi li se usporilo širenje pandemije.