(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Brojevi donose optimizam, a predstavnici vlasti kažu – “od mladih zavisi”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9.928 osoba, od kojih je pozitivno 391 dok je, nažalost, 13 osoba preminulo.

Na respiratorima je 67 osoba.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih iznosi 3,93 odsto.

Podsetimo, juče je na koronavirus bilo testirano 10.062 osoba, od kojih je pozitivno bilo 550.

“Zatvara se kovid bolnica u Areni, odlaze i poslednji pacijenti…”

Poslednji pacijenti napuštaju privremenu kovid bolnicu u Štark areni, koja se na osnovu odluke Vlade od 14. maja zatvara, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za Studio B, a prenosi N1.

Od poslednjih 49 pacijenata koji su ostali u privremenoj bolnici u Štark areni, njih 13 će biti prebačeno u kovid bolnicu u Batajnici, a ostali će biti pušteni kućama jer su izlečeni, rekao je Vesić i dodao da će posle toga privremena kovid bolnica u Areni biti zatvorena.

Vesić je naveo da je kroz Štark arenu, koja ima 510 postelja, prošlo 4.970 pacijenta i 450 u prvoj turi i da su se dogodila četiri smrtna slučaja.

On je rekao da je u Beogradu vakcinisano oko 48 odsto stanovništva, a revakcinisano skoro 40 odsto, dodavši da će Arena veoma brzo ponovo postati mesto na kome će se odigravati sportske utakmice i organizovati koncerti.

Govoreći o Zakonu o metrou i gradskoj železnici, Vesić je istakao da je taj zakon obezbedio pravni okvir da počne izgradnja metroa u novembru ove godine.

„Veoma brzo će biti raspisan tender za projektovanje prvih 19 metro stanica, u junu počinje izjašnjavanje građana o izgledu vagona i veoma brzo u Kini počinje proizvodnja TBM mašina koje će pod zemljom kopati tunele, najavio je Vesić.

On je dodao da će prva linija metroa biti završena do 2028, druga do 2030. godine, dok će se u međuvremenu graditi gradska železnica koja će sa metroom da poveže sve prigradske opštine, izuzev Grocke.

Povodom odluke Vlade Srbije da Krunski venac i Svetosavski plato na Vračaru proglasi prostorno kulturno-istorijskim celinama, Vesić je istakao da je time kulturno nasleđe sačuvano od investitorske gradnje.

“Od 2017. do danas Vlada Srbije je na predlog grada proglasila devet prostorno kulturno-istorijskih celina u Beogradu, a to su istorijsko jezgro Beograda, Terazije, Profesorsku koloniju, područje uz ulicu Kneza Miloša, Smiljanićevu ulicu, Cerak, Novi Beograd, Krunski venac i Svetosavski plato”, rekao je Vesić.

Kon o kolektivnom imunitetu

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon ukazuje na to da brojevi u Srbiji pokazuju da nema posledica od spojenih uskršnjih i prvomajskih praznika, imamo ubrzan pad zaraženih u nekim mestima Srbiji, kao i u Beogradu.

Naglašava da je situacija neko vreme nesigurna, nije povoljna jer je oko 2.000 hospitalizovanih, međutim sve je povoljnija, ali je virus i dalje prisutan.

“Mislili smo da će potpuno da nestane, malo je verovatno očekivati, ali je globalno prisutan, da vidimo koje su granice kada možemo da kažemo da je endemski prisutan, a da nije za celo stanovništvo opasan, između jedan i dva na 100.000, a bilo je u Srbiji između 70 i 140 slučajeva dnevno”, rekao je Kon, a preneo RTS.

Naveo je da se mnogo građana testira zbog putovanja, ali da ima i respiratornih infekcija koje se tretiraju kao sumnja na kovid.

“Sumnje na kovid takođe padaju, ali padanje ide sporije nego kod registrovanih. Od tih sumnjivih recimo u Beogradu, u nedelji do 16. maja, bilo je svega 8,4 odsto pozitivnih, dok smo ranije imali 50 odsto pozitivnih, za razliku od ukupnog broja koji je bio između 25 i 30 odsto”, dodaje Kon.

On je poručio da treba da shvatimo da se aktivnost virusa znatno smanjuje, izlazimo iz talasa i sada se postavlja pitanje da li je to samo predah ili se može očekivati porast.

“Previše smo daleko od kolektivnog imuniteta, iako bismo snažno želeli da ga imamo, treba nam još vremena i mnogo vakcinisanja da bismo mogli da se nadamo da nećemo imati porast na jesen, u oktobru ili novembru”, istakao je Kon.

Podvlači da je 39,1 odsto građana primilo obe doze vakcine u Beogradu, kao i da treba sačekati dve nedelje posle druge doze. “Sve to podrazumeva vreme koje je potrebno, ali smo blizu toga da ćemo imati tu vakcinisanost, neke opštine je imaju”, naglasio je Kon.

Govoreći o trećoj dozi vakcine, Kon kaže da nema govora da će neko dobiti treću dozu, nije to regulisano u našoj zemlji, nikakvih dokaza nema, a medicina je zasnovana na dokazima.

Kon kaže da je razumljivo da postoji potreba da se proslavi matura.

“Dogovorili smo se da ne izlazimo u javnost sa bilo kakvim razmišljanjima o tome do 21. juna”, kaže on.

“Da li će pre toga biti – mogu da kažem da nije logično očekivati da se, pošto smo prošle godine imali najveću eksploziju posle marta, do 15. juna proslavlja onako kao uvek. Do sredine juna, biće vremena da se prati aktivnost virusa, moraće da se donose odluke ako naglo pada”, istakao je dr Kon.

Oko 40.000 parova čeka na venčanje u junu. Ako počne da raste broj obolelih, moraće ponovo da se sve zatvori, a to, ističe dr Kon, niko neće hteti da uradi. 

Jedini način da se bezbedno održavaju bilo kakva slavlja, uključujući, mature, rođendane, svadbe, jeste da publika, zvanice, svatovi budu zaštićeni: ili da su vakcinisani, testirani ili da onaj ko neće da bude zaštićen nosi masku. Kaže da govori lično i da drugog izlaza nema.

“Očigledno da ne postoji kolektivna svest da to treba da uradimo da bi nam svima bilo bolje”, zaključio je Kon.

Savet EU potvrdio: “Otvaraju se granice za potpuno vakcinisane i olakšava ulazak građana trećih zemalja”

Savet EU je juče usvojio preporuku o izmenama i dopunama o privremenom ograničenju neesencijalnih putovanja u EU.

“Ovaj amandman odgovara na tekuće kampanje vakcinacije uvođenjem određenih olakšica za vakcinisane osobe i ublažavanjem kriterijuma za ukidanje ograničenja za treće zemlje. Istovremeno, uzima u obzir moguće rizike koje predstavljaju nove varijante postavljanjem mehanizma za hitne kočnice da bi se brzo reagovalo na pojavu varijante od interesa ili zabrinutosti u trećoj zemlji”, piše u saopštenju Saveta EU.

Takođe preporuka se odnosi na prihvatanje digitalnih sertifikata trećih zemlja.

Njena primena zavisće od zemalja članica pojedinačno, budući da preporuka nije obavezujuća.

Da bi se ukinula ograničenja za neesencijalnna putovanja za određenu treću zemlju, prema novim pravilima, broj slučajeva kovid-19 na 100.000 stanovnika tokom poslednjih 14 dana povećan je sa 25 na 75.

Napredak u vakcinaciji stanovništva protiv virusa takođe treba uzeti u obzir. U isto vreme, da bi se odgovorilo na rizik koji predstavljaju nove varijante, sada bi trebalo razmotriti otkrivanje varijanti od interesa zajedno sa varijantama koje izazivaju zabrinutost, navodi se na sajtu Saveta Evropske unije.

Ostali postojeći kriterijumi se i dalje primenjuju, uključujući stabilan ili opadajući trend novih slučajeva, broj izvršenih testova, stopu pozitivnosti od 4% među svim sprovedenim testovima, ukupan odgovor na kovid 19 u zemlji i pouzdanost dostupnih informacija.

Ako države članice prihvate dokaz o vakcinaciji kako bi ukinule ograničenja putovanja, poput testiranja ili karantina, u principu bi trebalo da ukinu ograničenja za neesencijalna putovanja za putnike iz trećih zemalja koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EMA najmanje 14 dana pred dolazak u neku državu članicu.

Države članice bi takođe mogle da ukinu ograničenje za neesencijalna putovanja onima koji su primili neku od vakcina koje je odobrila SZO za hitnu upotrebu, najmanje 14 dana pre ulaska u tu državu članicu.

Brnabić: “Odziv mladih na vakcinaciju problematičan”

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će od danas među mladima početi kampanja za vakcinaciju, jer je među njima odziv za vakcinaciju “i dalje problematičan”.

“Problematično je u populaciji uzrasta između 16 do 25 godina, posebno što i lekari govore da je u bolnicama sve više mladih ljudi”, rekla je premijerka.

Brnabić je dodala da su, s druge strane, stariji od 60 godina “gotovo potpuno zaštićeni” vakcinom.

Ponovila je da je odziv na vakcinaciju u pojedinim opštinama i dalje loš.

“Sada smo približno na 44 odsto vakicnisanih, ali i dalje imamo loše stanje u opštinama kao što je Tutin, gde je najlošije – samo 10 odsto vakicnisanih, onda Lajkovac, Mionica, Sjenica, Ljig, Ub, tu moramo još mnogo da uradimo”, rekla je ona.