Brnabić: Od mladih zavisi ne samo da li će ići na festivale i proslave već i da li će svi ostali građani moći da se vrate “normalnom” životu

0
(BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(Beta) – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je ključ uspeha vakcinacije protiv korona virusa u Srbiji, “samo i isključivo u rukama mladjih od 30 godina”. 

Navodeći da je do sada makar prvu dozu vakcine primilo 2.361.545 gradjana ili oko 44 odsto punoletne populacije a da je revakcinisano 1.868.519 gradjana ili oko 35 odsto, premijerka je kazala da postoji “teorijska” mogućnost da do 21. juna bude vakcinisano 50 odsto populacije, posebno ako se kako je rekla, ima u vidu podatak da je vakcinisano tek 11,9 odsto mladjih od 30 godina. 

“To je izuzetno ambiciozan cilj i ako se mladi aktiviraju, bez sumnje ćemo uspeti ali je zato potrebno da sa njima mnogo razgovaramo i da im objasnimo zašto je važno da se vakcinišu”, rekla je premijerka na predstavljanju kampanje pod sloganom “Neću više”, usmerene na motivisanje mladih da se vakcinišu kako bi već posle 21. juna došlo do dodatnog relaksiranja mera i organizacije manifestacija poput muzičkih festivala. 

Ocenila je da od mladih zavisi ne samo da li će ići na festivale i proslave već i da li će svi ostali građani moći da se vrate “normalnom” životu. 

“Toliko smo blizu pobedi da bi bila šteta da sad ne pobedimo s obzirom na to koliko prostora ima za vakcinaciju kod mladih. Nije fer i nije odgovorno da mladi čekaju da ih štite stariji koji su se vakcinisali”, rekla je predsednica Vlade Srbije. 

Dodala je da je u centralnim beogradskim opštinama vakcinisano i do 33 odsto mladjih od 30 godina a u Tutinu, Mionici i Kuršumliji tek oko dva odsto. 

“Moramo da pobedimo i stavimo tačku na virus a nije gotovo dok ne stignemo bar do 56 odsto vakcinisanih”, rekla je premijerka i ocenila da bi Srbija već dostigla kolektivni imunitet da nije bilo medija i političara koji su vodili “direktnu antivaksersku kampanju uvijenu u oblande”. 

Najavila je da će sednica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije biti održana naredne nedelje i dodala da je u slučaju da procenti novoinficiranih nastave da padaju, moguće da radno vreme ugostiteljskih objekata bude produženo do 24 časa ili do jedan čas posle ponoći.

Navodeći da će Beograd do kraja maja preći 50 odsto vakcinisanih punoletnih gradjana, zamenik gradonačelnika Goran Vesić kazao je da je u glavnom gradu već zakazano 13 koncerata u julu, avgustu i septembru a da će njihovo održavanje zavisiti od epidemiolološke situacije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je da svaki gradjanin treba da se zapita da li za izlazak iz sadašnje epidemiološke situacije postoji bolje i efikasnije rešenje od vakcinacije. 

“Ili ćemo da se vakcinišemo u dovoljnom broju da dostignemo kolektivni imunitet ili ćemo svi da se razbolimo pa da čekamo ishod. Niko u svetu nije našao treće rešenje”, kazao je Vučević i pozvao gradjane da se vakcinišu. 

Apel je uputio i direktor muzičkog festivala Egzit Dušan Kovačević koji je ocenio da liderstvo u masovnoj vakcinaciji, Srbija sada treba da pretoči u liderstvo u povratku normalnom životu, kao što to po njegovim rečima čine Velika Britanija, Izrael, Kina i SAD. 

“Izlaz je na dohvat ruke, od nas sve zavisi”, kazao je Kovačević. 

Dodao je da mladima ne treba upućivati poruke prekora ili straha već da im treba dati viziju povratka normalnom životu, po uzoru na Veliku Britaniju u kojoj su vlasti odredile termine za otvaranje svih sfera društvenog života.

“Imamo mesec dana da dostignemo 50 odsto vakcinisanih. Pobedjivali smo u mnogo disciplina, vreme je da pobedimo u jednoj od najtežih”, kazao je direktor Egzita i dodao da su taj ali i drugi veliki muzički festivali u Srbiji zakazani u redovnim terminima. 

Kampanju “Ne više” podržali su i Bir fest, Lov fest, Arsenal fest, Nišvil i drugi festivali u Srbiji.