(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Blizu 2.500 zaraženih, uputstvo Ministarstva prosvete za škole, nastavlja se imunizacija trećom dozom…

0

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 2.454 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 14.270 građana.

Potvrđeno je da je preminulo sedam osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 59 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 17,19 odsto.

Uputstvo Ministarstva prosvete za škole

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je osnovnim i srednjim školama stručna uputstva za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada za novu školsku godinu od 1. septembra.

Ministarstvo je poslalo i priloge u vezi sa primenom epidemijskih mera u školama, kojima se uređuju pitanja organizacije i sprovođenja obrazovno-vaspitnog rada u uslovima koji zahtevaju primenu preventivnih mera u borbi protiv kovida.

Direktori ustanova su u obavezi da svim zaposlenima u školi i roditeljima učenika omoguće da se blagovremeno upoznaju sa sadržajem odgovarajućeg stručnog uputstva, kao i da se dogovore o načinima komunikacije radi dosledne primene dogovorenih mera.

Takođe, kako se navodi, imajući u vidu poseban značaj početka školske godine za učenike prvog i petog razreda u osnovnoj i prvog razreda u srednjoj školi, posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji prvih susreta odeljenjskih starešina i nastavnika sa učenicima.

"I to tako da se primene sve mere zaštite od širenja virusa – fizička distanca, zaštitne maske, spoljašnji prostor škole, veliki unutrašnji prostori, predstavljanje i razgovori u manjim grupama, pauze između sastanaka sa obaveznim merama za čišćenje i pripremu prostora i druge mere", navodi se na sajtu Ministarstva.

Dodaje se da će u periodu od 25. do 31. avgusta, na regionalnom ili opštinskom nivou biti održani sastanci sa direktorima škola, kao vid dodatne podrške školama u rešavanju konkretnih stručnih i organizacionih pitanja.

O terminima tih sastanaka direktori škola biće obavešteni posredstvom nadležne školske uprave, navodi resorno ministarstvo.

I ministar Stefanović primio treću dozu vakcine

Ministar odbrane Nebojša Stefanović primio je juče treću dozu vakcine protiv koronavirusa.

On je tom prilikom pozvao sve pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i sve građane Srbije, da se vakcinišu ukoliko to do sada nisu uradili da bi se svi što pre vratili normalnom, svakodnevnom životu u Srbiji.

"Apelujem još jednom na sve građane da budu odgovorni prema sebi, svojim bližnjima i našoj otadžbini i da se vakcinišu. Zahvaljujući odgovornoj politici predsednika Aleksandra Vučića, u našoj zemlji su dostupne sve vrste vakcina, u dovoljnim količinama i uspeli smo da se do sada uspešno nosimo sa pandemijom kovida. Ne smemo dozvoliti da nam se ponovo pune bolnice i da nam raste broj novozaraženih.

Lekari i medicinski radnici su nam već iscrpljeni, pokažite da ih poštujete i pomozite im da ne moraju opet da provode dane i noći u crvenim kovid zonama, boreći se za živote obolelih i tako pokažite da vodite računa o sopstvenom i o zdravlju svojih porodica", napisao je ministar Stefanović na svom Instagram profilu.