(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Blagi skok brojki, stigle nove doze Fajzerove vakcine, uskoro aplikacija za samoproveru simptoma postkovida…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano je 7.992 osoba, od kojih je pozitivno 88 dok su, nažalost, tri osobe preminule.

Na respiratorima je 21 pacijent.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 1,10 odsto.

Nove doze Fajzerove vakcine

Širom Srbije nastavlja se i imunizacija bez zakazivanja na više od 200 punktova i to vakcinom po želji.

Takođe, Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Srbiju stigla nova isporuka vakcina "Fajzer-Bionteka".

U Srbiju je ovog ponedeljka stiglo 83.070 doza u okviru redovne isporuke, kao i još 1.170 doza po sporazumu sa Austrijom. 

“Uskoro aplikacija za samoproveru simptoma postkovid sindroma”

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da očekuje da danas u Srbiji bude više od 50 odsto punoletnih vakcinisanih građana. Dodaje da bi za tri nedelje trebalo da bude gotova aplikacija za samoproveru simptoma postkovid sindroma.

“Pokazuje se da je veliki broj pacijenata traži pomoć lekara. Ministar Lončar je zadužio doc. dr Gorana Stevanovića sa Infektivne klinike da sa svojim timom naprave taj medicinski deo upitnika gde bi se izvršila neka samokontrola, koliko ljudi mogu da sumnjaju na postkovid sindrom. Ostaje da se usaglasi sa e-upravom i za tri nedelje bi trebalo da bude dostupno građanima”, istakao je Đerlek, a prenosi RTS.

Cilj je, kako kaže, da se bude dostupniji građanima, kako bi oni što pre mogli da zakažu kod lekara i dobiju adekvatnu terapiju za postkovid sindrom.

“Imamo veliki broj pacijenata sa mentalnim oštećenjem, gde je ova situacija ostavila traga na naciju, a imamo i organska oštećenja. Savet je da se obrate izbranom lekaru koji će brzo napraviti anamnezu i odrediti kom specijalisti se dalje javiti za pomoć”, naglasio je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

“Brojčano prednjače Beograd, Novi Sad i Niš, u kojima je ukupno jedna trećina vakcinisanih  građana Srbije”, rekao je Đerlek.

Naveo je da je tokom vikenda bilo veliko interesovanje stranaca za vakcinaciju u Srbiji. Oko 14.000 stranaca je primilo cepivo u našoj zemlji, najviše iz Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i sporadično iz Albanije.

Govoreći o vakcinaciji mladih, državni sekretar je istakao da brojka od 17,3 odsto još nije zadovoljavajuća, ali da je bolja nego pre mesec dana.

“Da pohvalim mlade koji pokazuju zrelost da pomognu državi da dođemo do što više vakcinisanih i kolektivnog imuniteta”, istakao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, do sada je 350.000 građana izvadilo digitalni zeleni sertifikat.

U Srbiji revakcinisano 41 odsto populacije

Ukupno 5.131.162 doze vakcina protiv koronavirusa dato je u Srbiji. Obe doze primilo je 2.445.946 građana odnosno 41 odsto populacije.

U Beogradu su do nedelje utrošene 1.414.073 doze vakcina. Revakcinisano je 49,2 odsto punoletnih stanovnika glavnog grada, a 52,4 odsto je primilo barem jednu dozu.