(INFOGRAFIKA) Korona presek u Srbiji: Najveći broj zaraženih, najviše smrtnih slučajeva od jula, “popunjenost Infektivne klinike 90 odsto”

0
Foto Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji su na koronavirus testirane 10.962 osobe, njih 1.878 bilo je pozitivno, dok je nažalost preminulo 11 lica.

Ovo je najveći broj preminulih još od 16. jula kada smo imali 13 preminulih.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom naše zemlje nalazi se 49 pacijenata.

Procenat pozitivnih u odonosu na broj testiranih, tzv. “Konov koeficijent” u poslednja 24 sata iznosi 17,13 odsto.

Najgora situacija je i danas u Beogradu gde je zabeleženo tačno pola od ukupog broja zaraženih, pa ih je za samo 24 sata registrovano 943. Ništa povoljnije nije ni u Novom Sadu, pa u prestonici naše severne pokrajine danas je 147 novootkrivenih slučajeva.

Na trećem mestu je i dalje Kragujevac gde je čak 124 novih slučajeva korona virusa.

Korona se proširila na sve delove naše zemlje pa je u Nišu zabeleženo 53 novih slučajeva, U Šapcu 38, Kraljevu 35, Pančevu 34 i Loznici 31.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je u Beogradu ukupno obavljeno 3.118 pregleda u kovid ambulantama i bolnicama u poslednja 24 časa, od kojih je oko 2.200 prvih pregleda.

Lončar je, prilikom primopredaje pet respiratora koji su donacija nemačke Vlade Kliničkom centru Srbije, izjavio da je u КBC “Zvezdara”, koja je ponovo kovid bolnica, od juče primljeno više od 80 pacijenata, kao i da je popunjenost kapaciteta Кlinike za infektivne i tropske bolesti preko 90 odsto, preneo je RTS.

Prema njegovim rečima na Infektivnoj klinici je obavljeno više od 250 pregleda u poslednja 24 sata, kao i da u Areni sada ima 273 pacijenata, dok je slobodno još 237 mesta.

Direktor КCS Milika Ašanin je rekao da Klinički centar dnevno “ima dva do tri puta više zaraženih u ovom talasu nego što smo imali u prvom i drugom talasu”, kao i da 10 do 15 odsto kovid pacijenata mora biti primljeno na bolničko lečenje.

Direktorka “Batuta”: Dešava se da u četvoročlanoj porodici dvoje ukućana budu zaraženi, a dvoje da nije zaraženo

“Sa povećanjem broja zaraženih pacijenata, raste i broj pacijenata na bolničkom lečenju. Jedan broj pacijenata je u teškom stanju, a raste i broj preminulih”, navela je ona.

“Retko, ali se dešava, da u četvoročlanoj porodici dvoje ukućana budu zaraženi, a dvoje da nije zaraženo”., kaže.

Jovanović objašnjava da zaražavanje ima veze sa imunitetom svake osobe, a da će nauka u budućnosti dati odgovor da li postoje genetske predispozicije za dobijanje virusa.

Više od 50 odsto građana sa sumnjom na kovid, koji dođu u Institut Batut na PCR testiranje, kao prvi znak infekcije kažu da su izgubili čulo ukusa i mirisa.

“Pacijenti treba da znaju da dugo traje oporavak i pojedini ukusi i mirisi se duže čekaju na regeneraciju. To je neprijatno za pacijente, stvara dodatnu nervozu”, pojašnjava ona.

Jovanović je apelovala na građane da nose masku u zatvorenom prostoru, da se maska nosi pravilno- pokrivanjem usta i nosa, ali i da se redovno provetrava zatvoren prostor.

“Trenutno jedini način da se taj porast broja inficiranih zaustavi je nošenje maski, izbegavanje okupljanja i primena drugih mera”, rekla je Jovanović za TV Pink.

Arena se brzo puno, pacijenti uglavnom sa teškom kliničkom slikom

U privremenoj bolnici u Beogradskoj areni trenutno je smešteno 237 kovid pacijenata, a oko 200 bolesnika je na kiseoničkoj terapiji, rekao je za Pink jedan od koordinatora te privremene bolnice Vlado Batnožić.

On je rekao da su u ponedeljak primljena 33 pacijenta, da se Arena brzo puni i da su pacijenti uglavnom sa teškom kliničkom slikom, sa jednostranom ili obostranom upalom pluća.

“Najmlađi pacijent ima 20 godina, a najstariji 88 godina. Dobili smo od Ministarstva zdravlja tri respiratora i oni za sada nisu priključeni, ali ako bude bilo potrebno i to će biti priključeno”, rekao je Batnožić.

Radovanović: “Noć ima svoju moć, ograničiti rad splavova i klubova do 20 časova…”

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da bi u situaciji kada se cela Evropa zaključava i uvodi strože mere protiv koronavirusa, Srbija mogla da primeni međurešenja između nošenja maski i uvođenja policijskog časa i da bi, na osnovu zdravog razuma, efikasno bilo ograničiti rad splavova do 20 sati, pa čak i ranije.

On je za N1 naglasio da bi za predlog ostalih mera morao da ima uvid u sve relevantne podatke o situaciji u zemlji, što nema.

“Neozbiljno bi bilo da bilo ko, pa čak i ja koji nemam formalnu odgovornost, da tvrdim koje su mere najcelishodnije dok nemam uvid u celu epidemiološku situaciju…Mnogo toga moram da imam, analizira se kompleksno situacija i predlažu mere, ali i bez toga mogu da kažem, za mene i bez takvih istraživanja, na osnovu zdravog razuma bilo bi efikasno da se ograniči rad tih splavova. Jedna stvar su ugostitelji koji neće imati od čega da žive, ali vlasnici noćnih klubova iz političko- kriminalno-navijačkog miljea imaće od čega da žive”, rekao je Radovanović.

On naglašava da treba obezbediti kelnere, ali ne i one koji obezbeđuju splavove i da bi trebalo “da se neka para odvoji da bi ta sirotinja preživela”.

“Ako biste skratili radno vreme splavova i klubova do 20h ili ranije učinili biste mnogo”, ocenjuje Radovanović.

Kaže i da je video na društvenim mrežama kritike takvog stava i shvatanja da je apsurdno da ne možete da se zarazite preko dana a možete posle 23 sata.

“Ja bih citirao svoje iskustvo pre 60 god kada je majka moje devojke zabranjivala da se kasno vraća kući, a moja devojka joj je govorila – ‘pa mama, ja sam sa Zoranom po ceo dan’. Dobila je odgovor – ‘draga moja, noć ima svoju moć’. Kada se ostane posle ponoći sve je razuzdanije, sve više se skače, galami, đuska…”, kaže Radovanović.

O merama koje se primenjuju u Srbiji kaže:

“Prvo bih izbegao dihotomiju ili ništa ili policijski čas, postoji mnogo međurešenja. Protiv ove bolesti nemamo vakcinu ni efikasan lek, suština je da ne možemo mnogo da učinimo, a cilj epidemiologa je da zaravni krivu da ne dođe do eksplozivnog porasta broja obolelih i kolapsa zdravstvenog sistema”.

Krajnja ideja je, ističe, da se tako borimo protiv bolesti sve dok ne stigne vakcina, a što se Srbije tiče to će se dogoditi najverovatnije u drugoj polovini naredne godine.

Kazne za nenošenje maski do 5.000 dinara na licu mesta od 10. novembra

(Beta) – Komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći će najranije za nedelju dana da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, piše danas Blic.

Prema navodima lista, komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor (turistički, ekološki, tržišni…) moći će da napiše kaznu od 5.000 dinara na licu mesta svakome ko, na primer, u zatvorenom prostoru ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu.

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje će se naći u četvrtak na sednici nove vlade u velikoj meri će rasteretiti republičke sanitarne inspektore, jer su oni do sada jedini imali ovlašćenja da sprovode protivepidemiološke mere Kriznog štaba.

Izmene ovog zakona parlament bi trebalo da usvoji 10. novembra, što znači da bi već od sledeće nedelje u Srbiji mogle rigoroznije da se sprovode.

Takođe, gradski komunalni inspektor ili komunalni milicajac će moći na licu mesta da piše kaznu od 50.000 do 500.000 dinara pravnom licu ukoliko, primera radi, u ugostiteljskom objektu ne postoji dovoljan razmak između stolova ili u odnosu na kvadraturu ima više gostiju nego što je dozvoljeno.

Ko dobije kaznu zbog nenošenja maske u zatvorenom prostoru ima mogućnost da odmah ili u roku od osam dana plati upola manje dana (2.500 dinara) ili podnese zahtev za sudsko odlučivanje u tom roku.

Ako neko ne plati kaznu u roku od osam dana ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje, sud nalaže da se kažnjenom obustavi deo zarade preko poslodavca, blokira račun do naplate ili se izrečena novčana kazna menja za rad u javnom interesu (osam sati rada za 1.000 dinara) ili kaznom zatvora (zatvorski dan jednak je kazni od 1.000 dinara.

Region: U Hrvatskoj i BiH najveći broj preminulih, u Sloveniji epidemija na vrhuncu…

U Hrvatskoj najviše preminulih od početka pandemije, zaraženih blizu 1.500

(Beta) – U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 1.427 novih slučajeva zaraze koronavirusom od 7.013 testiranih, a preminule su 34 osobe, što je najviše smrtnih slučajeva do sada, saopštio je danas Nacionalni štab Civilne zaštite.

Aktivnih slučajeva danas je ukupno 14.079, među njima je 1.191 pacijent na bolničkom lečenju, a na respiratoru je 112 pacijenta.

Od 25. februara, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je registrovano 54.087 osoba zaraženih novim koronavirusom.

Preminulo je ukupno 628 osoba, a oporavilo se 39.380, od toga 2.048 u poslednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 26.888 osoba.

Do danas je ukupno testirano 514.176 osoba.

U Sloveniji zaraza dostigla vrhunac

U Sloveniji je, prema najnovijim podacima, od 4.587 testiranih, infekcija koronavirusom potvrđena u 1.176 slučajeva, dok su 24 pacijenta preminula, saopštila je danas Vlada Slovenije.

Hospitalizovano je 925 covid-19 pacijenata, od kojih je 146 na odeljenju intenzivne nege. Otpušteno je 57 ljudi na kućnu negu. Juče su preminula 24 pacijenta, a do sada ukupno 412.

Portparol Vlade Jelko Kacin rekao je da zbog malo izmenjene metode ispitivanja, podaci o zaraženim više ne pokazuju da li je Slovenija već na vrhu drugog talasa.

Najbolji pokazatelj za to je broj pacijenata primljenih u bolnice, prenosi Sio1.net.

Kacin je naveo da broj zaraza i dalje raste, ali da rast više nije tako strm, naglo je usporio u poslednjih nedelju dana, izgleda da je dostigao vrhunac i polako se spušta.

Kao što se može videti iz podataka i grafikona, situacija se donekle popravila u poslednjoj nedelji oktobra, naveo je on.

U apsolutnim brojevima ima manje infekcija, a udeo zaraženih među svim testiranim značajno je opao, što bi trebalo da nas podstakne da istrajemo u poštovanju i sprovođenju mera, dodao je Kacin.

U BIH više od 30 žrtava, pozitivno više od polovine testiranih

(Beta) – U Bosni i Hercegovini u poslednja 24 časa od posledica koronavirusa preminulo je 35 ljudi, što je najveći broj preminulih u jednom danu od početka pandemije COVID-19.

U Federaciji BiH preminulo je 19 osoba, a u Republici Srpskoj 16.

Istovremeno, registrovano je 1.455 novih obolelih od koronavirusa, od čega u Federaciji BiH 809 i u Republici Srpskoj 646.

U Federaciji BiH testirano je 1.551 laboratorijskih uzoraka, od kojih je 809 pozitivno na COVID-19, odnosno 52 odsto u odnosu na testirane.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u tom bh. entitetu.

U RS su testirana 1.254 laboratorijska uzorka, od kojih je na koronavirus bilo pozitivno njih 646 ili 51 posto od broja testiranih. Najviše zaraženih je u Bijeljini, 134 osobe.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković izjavio je da će predložiti Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite da se osobe sa blagom kliničkom slikom ne testiraju, već da budu u izolaciji, da bi sačuvali kapacitete PCR laboratorija.

Od početka pandemije u BiH je od koronavirusa obolelo ukupno 53.720 osoba, oporavilo se njih 30.686, a 1.316 je preminulo.

Trenutno su aktivna 22.684 slučaja.