(INFOGRAFIKA) Korona presek: Rekordan broj preminulih i zaraženih, Krizni štab zasedao, konferencija za medije otkazana, “nije bilo priče o policijskom času…”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji su na koronavirus testirane 19.301 osobe, njih bilo je 6.254 pozitivno, dok je od posledica COVID-19 preminulo 30 lica.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 192 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 32,40 odsto.

Kada je reč o gradovima, Beograd je danas oborio sopstveni rekord sa 2.208 zaraženih u jednom danu. Iza njega je Novi Sad sa 314, a u vrhu je i Niš sa 203 nova slučaja, što je više nego prethodnih dana, prenosi Blic.

Veliki broj novoobolelih je zabeležen i u Kragujevcu, gde ih je 186, i Pančevu, sa 167 kovid pozitivnih pacijenata.

Čačak je prešao brojku od 100, pa ih je sada 108, dok Valjevo nastavlja da bude veliko žarište sa 105 novih slučajeva.

Vranje je novo mesto na crnoj mapi, pa je u ovom gradu na jugu danas zabeleženo 99 novih slučajeva, a jedan manje je u Požarevcu.

U Kraljevu je potvrđeno novih 94 pacijenata sa koronavirusom, a u Zenjaninu 91. Takođe, u vrh po broju zaraženih preko noći je dospelo i Smederevo koje beleži 87 novih slučajeva, dok ih je u Subotici 85.

Kruševac ima 70, a u ostalim gradovima je manje od toga.

Konferencija za medije Kriznog štaba koja je bila planirana za danas u 15 časova je otkazana.

Umesto konferencije Krizni štab će objaviti saopštenje, prenosi Blic.

Jutros je održana sednica Kriznog štaba, nakon koje je premijerka Ana Brnabić izjavila da će u eventualne mere biti saopštene na konferenciji za medije u 15 sati.

“Medicinski deo Kriznog štaba je ostao da veća još. Konačna odluka će biti saopštena u 15 časova”, poručila je danas premijerka.

“Nove mere služiće za prekid kontakata među građanima. Nije bilo priče o policijskom času…”

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da na Kriznom štabu nije bilo priče o uvođenju policijskog časa, već o merama za prekid kontakata među građanima.

Na konferenciji za novinare povodom Evropske donacije zaštitne opreme i sanitetskih vozila, Lončar je rekao da je na sednici Kriznog štaba izvršen presek stanja epidemije i utvrđen predlog novih mera, ali nije mogao da ih saopšti, jer se čeka “da ih lekari iz Kriznog štaba stave na papir” i da se konsultuju sa pravnicima, da bi se videlo da li su mere u skaldu sa zakonom.

“Činjenica je da su ovi brojevi koje danas imamo, posledica nepoštovanja mera. Koje god mere da donesete treba od sedam do deset dana da bi se video rezultat”, rekao je Lončar.

On je rekao da policijski čas nije “čarobno rešenje” i naglasio da je neophodno da građani shvate da je potrebno njegovo uvođenje, ako pre toga ne shvate da je potreban prekid kontakata.

Naveo je da su kapaciteti u Beogradskim bolnicama potpuno iskorišćeni, a da su u kovid sistem uvedena dva odeljenja u Kliničkom centru Srbije.

“Nalazimo se u fazi da je virus ušao u porodicu, i to je veći rizik od onoga koji smo imali u prethodnom periodu. I ovo može da se spreči samo prekidom kontakata. Ne postoji drugi način”, rekao je on.

Kisić Tepavčević: “Svaka porodica sada treba da bude svoj krizni štab”

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba za suzbijanje zaraze COVID-19 dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da se stalno postavlja pitanje koje mere će država doneti, ali da nema uspeha ako svako ne preuzme svoju ulogu, prenosi RTS.

Dr Kisić je istakla da smo svedoci kako koronavirus iz minuta u minut širom sveta uzima nove žrtve i ne bira pol, uzrast ni zanimanje, a uzima i najbolje među nama.

“Krajnje je vreme da se svi uozbiljimo i shvatimo svoju ulogu maksimalno odgovorno. Stalno su pitanja koje će mere da donosi država, ali suština je da shvatimo da čitav svet ne može da uspe ukoliko svako ne preuzme svoju ulogu”, naglašava Kisićeva.

Ona je istakla da svaka porodica sada treba da bude svoj krizni štab koji određuje šta je najbolje za sve njene članove, a svako svoj sopstveni kontrolor.

“Nema novih mera koje mogu da se donesu, a da su suštinski važne. Jedine mere jesu nošenje maski i fizičko distanciranje. Sve ostale mere koje države donose su samo u cilju povećanja uspešnosti ovih mera”, objsnila je Kisić.

Naglasila je da nijedna mera sama po sebi ne može da reši problem sa koronavirusom, ali da će Krizni štab razgovarati o merama o kojima se stalno priča.

“Da li je to neko ograničenje rada mesta gde se inače okupljaju ljudi, da li su to rigoroznije kontrole – sve se uvek svede na jedno te isto. Da se svako do nas pridržava mera, nijedna dodatna ne bi nam bila potrebna”, istakla je dr Kisić.


Ona je istakla da su u ustanovama socijalne zaštite od početka epidemije rigorozne kontrole, ali da se dešava da dođe do unošenja virusa.

“Pošto je važan aktivan nadzor, vrlo brzo se prepoznaju inicijalni slučajevi i adekvatno se reaguje”, objasnila je ona.

Navela je da je u ovom momentu u ustanovama socijalne zaštite prijavljen 431 zaražen korisnik, a da su na koronavirus pozitivna i 294 zaposlena.

“Ugalvnom se radi o sporadičnim slučajevima bolesti gde se na vreme prepoznalo i odmah reagovalo”, naglasila je dr Kisić.

Podsetila je da primanje novih korisnika u domove za stare i druge ustanove socijalne zaštitetnije nikada ni prestajalo.

“Bitno je da svi novi korisnici treba da imaju adekvatnu medicinsku dokumentaciju i dokaz da su u PCR negativni na prisustvo koronavirusa. Preporuka je da ustanove u kojima je potvrđena infekcija ne primaju nove korisnike u periodu maksimalne inkubacije od poslednjeg slučaja, što je 14 dana”, objasnila je ona.

Ona je istakla da je jednokratna pomoć od 10.000 dinara za zaposlene u ustanovama socijalne zaštite simboličan potez podrške da izdrže u borbi.

“Pomoć su dobili svi zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, a ne samo lekari i medicinske sestre. Radi se o nešto malo manje od šest hiljada zaposlenih. Znam koliko im je teško u ovom momentu, ali oni su naša brana za širenje infekcije u osetljivim populacijama”, istakla je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Nova odluka: Tela preminulih od korone se neće kupati i spremati za sahranu

Tela preminulih od korone više se neće pripremati za sahranu kako je to inače praksa, to jest, ona neće biti kupana, čišćena, neće se brijati ili češljati. Ova odluka doneta je na osnovu člana 65 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, objavljenom u “Službenom glasniku RS”.

“Ministar zdravlja donosi pravilnik o izmeni Pravilnika o uslovima i načinu postupanja sa posmrtnim ostacima umrlog lica. U članu 3. stav 2. menja se i glasi:Higijenska obrada se ne obavlja kod lica umrlog od sledećih zaraznih bolesti: antraksa, kuge, kolere, velikih boginja, virusnih hemoragičnih groznica (izuzev hemoragične groznice sa bubrežnim sindromom),teškog akutnog respiratornog sindroma – SARS-a i druge nepoznate zarazne bolesti”, navodi se u saopštenju, prenosi Telegraf.

Pravilnik bi trebalo da stupi na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

Pfajzer danas traži hitno odobrenje za vakcinu protiv koronavirusa

Farmaceutske kompanije Fajzer (Pfizer) i Biontek (BioNTech) zatražiće danas od američkih vlasti hitno odobrenje za svoju vakcinu protiv koronavirusa.

Američki ministar zdravlja Aleks Azar rekao je da će kompanije danas zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu od Uprave za hranu i lekove.Zahtev Fajzera i Bionteka i podatke o kliničkom ispitivanju treba da razmotri nezavisni naučni odbor.

Američka kompanija Fajzer i njen nemački partner Biontek objavili su pre dva dana da je njihova vakcina protiv koronavirusa efikasna više od 95 odsto u finalnoj analizi masovnog testiranja u fazi tri.

SAD planiraju da počnu primenu vakcina do kraja godine.

Situacija u Čačku ‘ozbiljna i teška’, u bolnici 182 pacijenta, 11 na respiratorima

(Beta) – Situacija u Čačku je “ozbiljna i teška”, rekao je danas direktor Opšte bolnice, Miroslav Sretenović.

Sretenović je novinarima rekao da su bolnički kapaciteti gotovo popunjeni i da će ponovo biti otvorena privremena KOVID-bonica u Sportskoj hali “Mladost” u prigradskom naselju Atenica.

Naveo je da se poslednjih dana u bolnicu prima po oko 20 osoba dnevno sa simptomima koronavirusa i pregleda oko 200 u KOVID-ambulanti.

Na svim KOVID-odeljenjima Opšte bolnice u Čačku sada su 182 pacijenta, od kojih je 19 u teškom stanju, a 11 na respiratorima.

“Primorani smo da ponovo otvorimo privremenu bolnicu u sportskoj hali u Atenici, u koju će biti smešteni pacijenti koji su preležali u bolnici najteže dane, pri kraju su bolničkog lečenja, ali još nisu za otpuštanje kući. Nadam se da ćemo to realizovati tokom vikenda”, rekao je Sretenović.

Ukazao je da će otvaranje privremene KOVID-bolnice pojačati pritisak na zdravstveno osoblje, jer nema dodatnog.

Sretenović je rekao da je u Opštoj bolnici u Čačku koronavirus potvrđen kod 30 zdravstvenih radnika i kod 15 među nemedicinskim osobljem.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500