“Nove mere služiće za prekid kontakata među građanima. Nije bilo priče o policijskom času…”

0
screenshot

(Beta) – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da na Kriznom štabu nije bilo priče o uvodjenju policijskog časa, već o merama za prekid kontakata medju gradjanima.

Na konferenciji za novinare povodom Evropske donacije zaštitne opreme i sanitetskih vozila, Lončar je kazao da je na sednici Kriznog štaba izvršen presek stanja epidemije i utvrdjen predlog novih mera, ali nije mogao da ih saopšti, jer se čeka “da ih lekari iz Kriznog štaba stave na papir” i da se konsultuju sa pravnicima, da bi se videlo da li su mere u skaldu sa zakonom.

“Činjenica je da su ovi brojevi koje danas imamo, posledica nepoštovanja mera. Koje god mere da donesete treba od sedam do deset dana da bi se video rezultat”, kazao je Lončar.

On je rekao da policijski čas nije “čarobno rešenje” i naglasio da je neophodno da gradjani shvate da je potrebno njegovo uvodjenje, ako pre toga ne shvate da je potreban prekid kontakata.

Naveo je da su kapaciteti u Beogradskim bolnicama potpuno iskorišćeni, a da su u kovid sistem uvedena dva odeljenja u Kliničkom centru Srbije.

“Nalazimo se u fazi da je virus ušao u porodicu, i to je veći rizik od onoga koji smo imali u prethodnom periodu. I ovo može da se spreči samo prekidom kontakata. Ne postoji drugi način”, rekao je on.

Na pitanje da li će privatno zdravstvo biti uključeno u borbu protiv epidemije, Lončar je odgovorio da su svi dobrodošli i da se svakom privatniku koji je imao želju da u borbi učestvuje, izašlo u susret.

Govoreći o vakcinama za sezonski grip, Lončar je rekao da ih ima dovoljno i najavio je nabavku 200.000 doza u “narednih nekoliko dana”.