Indija odbila dozvolu za fazu III ispitivanja ruske vakcine

  0
  Foto: Profimedia

  Nadležni organ za lekove zatražio je od “Dr Reddy’s Laboratories Ltd”, indijske farmaceutske kompanije koja se udružila sa ruskim fondom, da prvo sprovede fazu II ispitivanja vakcine u zemlji.

  “Podaci o bezbednosti i imunogenosti u inostranim studijama faze I / II su mali i nema podataka o indijskim subjektima“, rekao stručni odbor koji razmatra predloge za ispitivanja lekova.

  Ruski fond za direktna ulaganja najavio je prošlog meseca da će isporučiti 100 miliona doza vakcine Sputnik-V  “Dr Reddy’s Laboratories Ltd”, i sarađivati sa firmom na kliničkim ispitivanjima i distribuciji, piše CNN, prenosi N1.

  Nakon “detaljnog razmatranja” stručni odbor je zatražio od “Dr Reddy’s Laboratories Ltd”  da ponovo preda protokol na razmatranje odboru da bi se prvo sprovelo ispitivanje faze II.

  Indija je prijavila više od 6,9 miliona slučajeva koronavirusa, uključujući više od 106.000 smrtnih slučajeva.

  Na konferenciji za novinare prošlog meseca, ministar zdravlja rekao je da su “Covaxin”, autohtona vakcina koju su razvili  “Bharat Biotech” i Nacionalni institut za virusologiju Pune, kao i serumski Institut za saradnju sa Univerzitetom Oksford i “Codagenix USA”, najnaprednije vakcine.