Imunolog objašnjava zašto ne treba raditi testove na antitela nakon primanja vakcine: “Oni prikazuju sasvim drugi virusni protein u odnosu na onaj na koje pojedine vakcine pokreću imuni odgovor…”

0

Imunolog dr Emina Milošević je govorila o izboru vakcina, kao i o tome kako one mogu na utiču i koliko su važne za pojedine teške grupe bolesnika, poput onkoloških.

Doktorka Milošević je ukazala je i na to da se ni pre ni posle vakcinacije ne preporučuje testiranje na antitela i napomenula da je prijatno iznenađena odzivom građana i organizacijom procesa vakcinacije u Srbiji.

“Bila sam malo skeptična. Međutim, dobro napredujemo i to je kao dobro i pre ćemo se vratiti nekim uobičajenijim životnim tokovima”, rekla je dr Milošević povodom masovne vakcinacije u Srbiji, a prenosi portal Nova.rs.

Ipak, dodala je da bi bilo dobro da se u Srbiji podaci redovno ažuriraju i da budu pristupačni.

Kada je reč o izboru vakcine, ona je napomenula da je portebno “više podataka o kineskom cepivu, pre svega kada je reč o populaciji starijoj od 60 godina, kao i onima sa pridruženim bolestima”.

Ipak, ona je naglasila da to “nije pitanje bezbednosti, več efikasnosti vakcina”.

Ona je podsetila da se onkološkim pacijentima preporučuje vakcinacija, ali je bitno da se trenutak primanja vakcine uskladi sa terminom i dejstvom terapija protiv kancera.

Ona je napomenula da je od vrste vakcine, za onlološke pacijente, važniji optimalan trenutak vakcinacije.

Milošević je poručila da se ni pre ni posle vakcinacije ne preporučuju testiranja na antitela, a objašnjava i zašto.

“Najčešće se u tim testovima prikazuju antitela na sasvim drugi virusni protein u odnosu na onaj na koje Fajzerova i ruska vakcina pokreću imuni odgovor. Antitela u tim testovima, dakle, nisu ona koja uzrokuju vakcine. Eventualno bi kineska vakcina mogla da pokaže ta antitela na uobičajenim testovima, međutim ni to nije potpuno pouzdano”, zaključila je dr Milošević.