Imunolog: “Kovid pasoši? Vakcina treba da zaštiti od bolesti, a ne da obezbedi putovanje…”

0

(Beta) – Imunolog Dušan Popadić ocenio je danas da se imunizacija u Srbiji u odnosu na druge zemlje odvija odlično, ali da je to nedovoljno prema potrebama i da godinu dana od početka zaraze više od 80 odsto stanovnika i dalje nije zaštićeno.

“Oko 713.000 građana primilo je drugu dozu vakcine, tek za oko 500.000 njih prošlo je tri nedelje od druge doze, kada su zaista zaštićeni, i to je ispod 10 posto stanovnika. I ako dodamo još 500.000 onih koji su imali virus, to je oko milion ljudi, pa ipak više od 80 odsto građana mogu da se zaraze”, rekao je Popadić za RTS.

On je dodao da treba ubrzati tempo vakcinacije koji je, kako je rekao “ograničen nedostatkom vakcina svuda u svetu”.

Popadić, koji je i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, očekuje da će “vikend zatvaranje” imati skroman uticaj na širenje zatraze, ali kako je dodao “takve su i mere”.

“Proizvodnja vakcine u Srbiji je odlična vest”, rekao je Popadić i dodao da je to ne samo veća sigurnost za građane, već je dobro razvijati takve tehnologije.

Kada je reč o mogućnosti uvođenja EU kovid pasoša, Popadić je rekao da vakcina “ima ulogu da zaštiti građane od bolesti a ne da im obezbedi putovanje” i da vakcine svoju ulogu ispunjavaju.

Građanima je poručio da nema potrebe da proveravaju antitela i da su tri nedelje posle druge doze vakcine zaštićeni od bolesti.