“Imamo dva slučaja kod kojih je potvrđen omikron”: Novi soj stigao u Hrvatsku

0
Beta/(AP Photo/Foto : Alberto Pezzali

U Hrvatskoj se pojavila nova, omikron varijanta koronavirusa. “Imamo dva slučaja kod kojih je potvrđen omikron”, kazao je šef Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak na vanrednoj konferenciji za novinare.

„Za jedan imamo rezultate da je sigurno omikron, a u drugom slučaju gospodin je vakcinisan, bio je pozitivan, međutim, količina virusa je bila premala da bismo potvrdili, ali sekvenciranje pokazuje da se radi o istoj mutaciji koja je zabeležena u Bocvani“, rekla je mikrobiološkinja Ljiljana Žmak, preneo je N1.

Epidemiolog Bernard Kaić kazao je da je sa dvoje obolelih razgovarano, kako bi se otkrili izvori infekcije i identifikovali njihovi kontakti.

„Ne možemo utvrditi sa sigurnošću izvor, jer nisu bili na putovanju izvan Hrvatske, ali izvesno je da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojem su bili zajedno. Tako da su učesnici tog skupa istovremeno i kontakti i moraju u karantin, a postoji mogućnost i da je neko od njih bio izvor“, rekao je Kaić, dodavši da je s poslovnog skupa već 13 ljudi testirano.

“Među njima ima i stranaca, a njihove zemlje izvestili smo o tome. Ja mislim da je neminovno da bude drugih slučajeva. Bilo je pitanje vremena kad će doći u Hrvatsku i sigurno će biti novih slučajeva”, rekao je Kaić.

Rekao je da je “bolest slična gripu“ i manifestuje se povišenom temperaturom i osećajem kao da je čoveka „zgazio voz ili autobus i traje par dana”.

Upitani hoće li se zbog omikrona mijenjati pravila, Kaić je rekao da se pravila neće mijenjati za sve kontakte.

“Biće slično kao kad je došla delta. Isto tako ćemo postupati i kod omikrona, samo kad je ili potvrđen ili kad je jaka sumnja da se radi o varijanti omikron kod bolesnika, onda ćemo samo njihove kontakte staviti u 14-dnevni karantin, a za sve ostale će biti kao i dosad postupanje s kontaktima. Moramo svi biti svesni da je to sve privremeno, dok su ovako sporadični slučajevi te varijante. Ako se dogodi isto kao kod delte, onda to neće imati smisla”, rekao je Kaić.