“Imamo dogovor sa talibanima da propuštaju svakog ko pokaže američki pasoš”: Novo obraćanje Bajdena o evakuaciji iz Kabula…

0

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao je tokom govora u Beloj kući da je napravljen značajan proces u odnosu na prethodni govor u ponedeljak, kada je reč o evakuaciji američkih građana i drugih stranih državljana sa aerodroma u Kabulu, preneo je BBC.

“Ovo je jedan od najvećih i najtežih poduhvata u istoriji avio-saobraćaja”, rekao je Bajden.

“I jedina država na svetu koja može da projektuje ovoliku moć tako daleko i sa ovim stepenom preciznosti su Sjedinjene Američke Države”, naglasio je Bajden.

Istakao je da su jutros pauzirali sa letovima iz Kabula kako bi bili sigurni da se evakuacija može obaviti sigurno na tranzitnim mestima, ali da su u međuvremenu letovi nastavljeni. Dodao je i da su SAD takođe pružile vojnu podršku saveznicima i novinarima koji su još u Kabulu.

“Da budem jasan. Svaki Amerikanac koji želi da se vrati kući biće vraćen”, rekao je Bajden.

“Ne mogu da obećam kakav će biti konačni ishod zbog opasnosti na terenu”, dodao je.

Bajden kaže da su SAD u “stalnom kontaktu” sa talibanima.

On kaže da je njima poručeno da mogu očekivati “brz i snažan odgovor” od SAD ako se u bilo kom trenutku napadnu Amerikance.

“Protekla nedelja je bila srceparajuća. Videli smo užasnute slike uspaničenih ljudi. Znate, to je potpuno razumljivo. Uplašeni su. Tužni su. Neizvesno je šta će se sledeće dogoditi”, opisao je Bajden viđenje situacije u Kabulu.

Na aerodromu u Kabulu nalazi se najmanje 5.000 američkih vojnika, a očekuje se da će se taj broj u narednim satima popeti na 6.000.

“Oni rade po najvišim standardima u izuzetno teškim okolnostima”, kaže on, takođe pohvalno govoreći o saveznicima SAD koji još uvek imaju trupe u Avganistanu.

Ponovio je da su sklopili dogovor sa talibanima da propuste sve sa američkim pasošima da prođu pored kontrolnih punktova.

Bajdenova tvrdnja da je Amerikancima dozvoljen ulazak na aerodrom u Kabulu naišla je na skepticizam novinara, koji su preneli ispovesti Amerikanaca o teškoćama pri dolasku na mesto evakuacije.

“Prema onome što mi znamo, na kontrolnim punktovima talibanima se propuštaju ljudi koji pokaž američki pasoš. E sada, drugo je pitanje da šta se dešava u toj žurbi i masi naroda pred zidom ispred kompleksa aerodroma”, naglasio je Bajden.