“Imam svog kandidata”: Žan-Mari Le Pen neće podržati ćerku Marin na predsedničkim izborima

0

(Beta) – Osnivač francuske ekstremno desničarske stanke Nacionalni front Žan-Mari Le Pen čiju je stranku, sada preimenovanu u Nacionalno okupljanje, preuzela njegova ćerka Marin, izjavio je danas da na narednim predsedničkim izborima neće podržati ćerku, već drugog kandidata, novinara i esejistu Erika Zemura, preneli su francuski mediji.

Le Pen je u intervjuu za pariski Mond izjavio da će podržati Zemura koji se svrtava kao predstavnik ekstremne desnicu u politici, ukoliko se on pokaže kao “najbolje pozicionirani predstavnik nacionalnog fronta” na predsedničkim izborima zakazanim na proleće 2022. godine.

Osnivač ekstremne desnice i sam kandidat na predsedničkim izborima 2002. godine, kao i njegova ćerka na kasnijim izborima, rekao je da je “Marin napustila ranije utvrdjene stavove, a Zemur sada zauzima to prazno mesto”.

“On (Zemur) kaže ono što ja mislim ali ima bolju publiku”, ocenio je Le Pen i dodao da je Zemur u prednosti jer je jevrejskog porekla tako da niko ne može da mu “nakači etiketu naciste ili fašiste”.

Prema poslednjoj anketi javnog mnjenja, sadašnji predsednik, centrista Emanuel Makron osvojio bi oko 25 odsto glasova, Marin Le Pen oko 16 odsto, a Zemur oko 15 odsto.

Sledi desnica sa Gzavijeom Bertranom (14 odsto), Valeri Pekres (12 odsto) i Mišelom Barnijeom (11 odsto).