“Imam potrebu za uvođenjem zone zabrane letenja”: Zelenski se u duhu Martina Lutera Kinga obratio Kongresu

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom obraćanju američkom Kongresu retorički pitao da li traži suviše od NATO alijanse, uključujući i SAD, kada zahteva uvođenje zone zabrane letenja nad Ukrajinom

“Ako tražimo previše, onda će Ukrajini biti potrebno mnogo više protivavionske opreme od Zapada”, rekao je Zelenski, a prenosi Gardijan.

Zelenski se zatim pozvao na legendarni govor nekadašnjeg lidera borbe za ljudska prava Martina Lutera Kinga i njegov istorijski “Ja imam san” govor iz 1963. godine.

“Ja imam potrebu…”, rekao je Zelenski misleći na zahtev o uvođenju zone zabrane letenja.

Nakon toga, ukrajinski predsednik je zamolio zemlje Zapada da se ujedine “kao razumne države koje imaju savest i zaustave konflikte u Ukrajini.

On je zatim na velikom ekranu pustio srceparajući video bombardovanja Ukrajine, uključujući snimke uplakane dece koja napuštaju zemlju. Video se završava porukom “Zatvorite nebo”.

Zelenski se nakon toga obratio predsedniku SAD Džou Bajdenu na engleskom.

“Kao lider nacije obraćam se predsedniku Bajdenu. Vi ste takođe lider jedne nacije. Želim Vam da postanete lider celog sveta, ali biti lider celog sveta znači biti lider u miru. Hvala Vam”, poručio je Zelenski.

On je svoje obraćanje završio rečima “slava Ukrajini”.