“Imam dojava da profesor uđe i kaže – ne trebaju vam maske…”: Fakulteti, škole, noćni život, proslave, i drugi rizici od širenja koronavirusa

0
Foto Igor Pavićević

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 juče je doneo nove mere prema kojima se rad kafića i restorana u zatvorenom prostoru produžava do 23 časa, ali su sajamske, sportske i slične manifestacije koje okupljaju veliki broj ljudi i dalje pod zabranom. Epidemiolozi savetuju da, uprkos povoljnoj situaciji u vezi sa epidemijom koronavirusa, ne sme biti opuštanja, da preventivne mere moraju da primenjuju, a upozoravaju i na početak nove akademske godine i rizike koje ona sa sobom nosi.

Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, rekao je danas za TV Prva da bi odluka o produžavanju rada ugostiteljskih objekata mogla da se promeni za sat vremena.

“Ali su problematične odluke o organizaciji sajmova i kongresa. Vi ne možete na dan dva pred da kažete – e sad ne može, jer postoje pripreme”, rekao je Kon, a preneo B92.

Kako je rekao Kon, dolazi hladnije vreme i niko neće doći u kafiće pre 9 sati.

“Mi imamo obavezu, što već radimo, da usavršimo taj nadzor do tog nivoa da se to odmah uoči, povećanje broja zaraženih, naročito u generacijama koje borave u kafićima”, rekao je epidemiolog.

Epidemiološka situacija u Srbiji je, kako pokazuju zvanični podaci, stabilna, povoljna, ali i nesigurna. Kon zato apeluje na građane da kada spremaju slavlja ipak prate preporuke struke kako ne bi došlo do širenja koronavirusa.

“Treba se adaptirati da se mere poštuju i da se smanji mogućnost prenošenja virusa. Zato ja kažem, nemojte dozvoliti sebi da se jedna divan dan, slavlje, kasnije pretvori u tugu”, rekao je on i dodao da ni njemu do kraja nije jasno zašto su slavlja ponekad značajnija od samog čuvanja zdravlja.

Posle četiri nedelje od početka nove školske godine, situacija u školama je stabilna i zabeležen je samo jedan slučaj lokalne transmisije u školskoj sredini.

U Beogradu se sada sedam škola nalazi pod nadzorom, rekao je Kon.

“Imamo sedam škola koje sada u Beogradu pratimo, da li se sprovode mere. Ne sprovode se jednako u srednjim i osnovnim školama, to je jasno, postavlja se pitanje da li će u srednjim školama da proradi daj sistem”, rekao je on.

Epidemiolog je istakao da je bitno pratiti upravo taj uzrast, jer su oni “veliki prenosioci”, kao i “mladi na studijama, jer su grupisani i daleko je veća mogućnsot prenosa”.

“Ja imam dojava da profesor uđe i kaže – ne trebaju vam maske, da li je to istina, ja to ne mogu da kontrolišem”, ispričao je Kon.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je juče apelovala i na akademsku zajednicu da poštuju mere, budući da kroz koji dan počinje školska godina na fakultetima.

A pred početak nove akademske godine, ministar prosvete Mladen Šarčević razgovarao je danas danas sa studentima, predstavnicima Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS).

“Na poslednjoj sednici, Krizni štab je izrazio zabrinutost zbog početka nastavne godine na fakultetima, jer misle da će se jedan deo studenata ponašati neodgovorno što se tiče noćnog života. Dogovorili smo se sa studentima da, osim mera koje će sprovodi zaposleni na fakultetima, i studenti organizuju redarske službe i prate da li se poštuju preventivne mere” rekao je Šarčević u izjavi za Tanjug koju je preneo Blic nakon sastanka sa studentima.

Ministarstvo prosvete prosledilo je upravama fakulteta koje mere moraju da se preduzmu kako bi se sprečilo širenje virusa korona, a na današnjem sastanku dogovoreno je da i studentski parlamenti, na svim fakultetima, organizuju redarske službe, a biće pojačana i kontrola prosvetne inspekcije.