Kakva je nova varijanta i zašto zabrinjava?

Naučnici su otkrili novu varijantu Covid-19 pod nazivom B.1.1.529 i rade na razumevanju njenih potencijalnih implikacija.

Oko 50 potvrđenih slučajeva je identifikovano u Južnoj Africi, Hong Kongu i Bocvani. Varijanta B.1.1.529 ima veoma neobičnu konstelaciju mutacija, koje su zabrinjavajuće jer bi mogle da mu pomognu da izbegne imuni odgovor tela i učini ga prenosivijim, kažu naučnici.

Svaka nova varijanta koja je u stanju da izbegne vakcine ili se širi brže od sada dominantne Delta varijante može da predstavlja značajnu pretnju dok svet izlazi iz pandemije, piše Gardijan.

Gde je tačno pronađena?

Rani rezultati dijagnostičkih laboratorija pokazuju da se broj slčajeva ove varijante brzo proširio u južnoafričkoj provinciji Gauteng i možda je već prisutna u ostalih osam provincija u zemlji. U redovnom dnevnom ažuriranju potvrđenih slučajeva na nacionalnom nivou, Nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD) prijavio je 2.465 novih infekcija Covid-19, nešto manje od duplo više od infekcija prethodnog dana. NICD nije pripisao najnoviji rast novoj varijanti, iako neki vodeći lokalni naučnici sumnjaju da je to uzrok.

Južna Afrika je potvrdila oko 100 slučajeva kao B.1.1.529, ali varijanta je takođe pronađena u Bocvani i Hong Kongu, sa slučajajem putnika iz Južne Afrike u Hong Kongu. Naučnici veruju da bi čak 90 odsto novih slučajeva u Gautengu moglo biti B.1.1.529.

Kakva je u poređenju sa drugim varijantama?

Naučnici su u četvrtak uveče opisali B.1.1.529 kao najgoru varijantu koju su videli od početka pandemije. Ima 32 mutacije u spajk proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da podstakne imuni sistem protiv Covida. To je otprilike duplo veći broj nego sa varijantom Delta.

Mutacije u spajk proteinu mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i otežati imunološkim ćelijama da napadnu patogen.

Delta varijanta je prvi put otkrivena u Indiji krajem 2020. godine, ali se od tada proširila širom sveta, uzrokujući povećanje stope slučajeva i smrtnih slučajeva. Druge varijante koronavirusa uključuju Alfa (koja je nastala u Kentu u Velikoj Britaniji), Beta (ranije poznata kao južnoafrička varijanta) i Gama (prvobitno pronađena u Brazilu).

Koja se nova ograničenja nameću?

Južna Afrika će biti stavljena pod ograničenja putovanja na crvenu listu Engleske od danase – što će uticati na između 500 i 700 ljudi koji obično putuju u Veliku Britaniju iz Južne Afrike svakog dana preko operatera.

Zabrana će takođe obuhvatiti letove iz Namibije, Lesota, Bocvane, Esvatinija i Zimbabvea.

Škotska je potvrdila da svi dolasci iz zemalja moraju da se samoizoluju i da urade dva PCR testa od podneva u petak, dok će svako ko stigne posle 4 sata ujutru u subotu morati da ostane u upravljanom karantinskom hotelu.

Nedavni dolasci iz južne Afrike će takođe biti praćeni i biće ponuđeni testovi u nastojanju da se izbegne uvođenje novog soja.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da treba obustaviti vazdušni saobraćaj sa južnom Afrikom kako bi se suprotstavilo širenju nove varijante kovida-19.

Ona je u saopštenju navela da „predlaže, u saradnji sa državama članicama, da se aktivira kočnica u slučaju nužde kako bi se zaustavio vazdušni saobraćaj iz regiona južne Afrike“.

Izrael je takođe najavio da će svojim građanima zabraniti putovanje u južnu Afriku – pokrivajući istih šest zemalja kao i Mozambik – i zabraniti ulazak stranim putnicima iz regiona.

Šta mogu da učinim da se zaštitim?

Savet ostaje da se vakcinišete ako to već niste uradili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.