“Ili će oni ubiti nas, ili ćemo mi ubiti njih”: Priča o bandama u Hondurasu, u jednom od najsmrtonosnijih gradova na svetu

Piše AZAM AHMED

0
Tyler Hicks/The New York Times

San Pedro Sula, grad u Hondurasu, jedan je od najsmrtonosnijih gradova na svetu. U njemu se neprekidno odvijaju oružani sukobi bandi u kojima neretko stradaju civili, obični ljudi, pa čak i deca.

Njujork tajms je u toku 2018. i na početku 2019. godine pratio pripadnike “Kaza blanke”, jedne od bandi koje zauzimaju deo San Pedro Sule u Hondurasu, a koja je nastala sa namerom da odbrani svoj kraj grada od ozloglašene bande Mara Salvatruča.

Članovi “Kaza blanke” odlučili su da kraj u kojem žive i u njima odrastaju njihova deca više ne bude plen, a za to su spremni da, ako treba, daju i život.

Nasilje je u Latinskoj Americi dostiglo rekord, a ratovima bandi ne bave se ni policija ni nacionalne vlade. Ipak, između Kaza blanke i pripadnika bande Mara Salvatruča, odlučio je da posreduje lokalni sveštenik koji je rizikovao svoj život da smiri tenzije.

Da li su bande spremne na primirje, kako se sukobi rešavaju, ali i ko na kraju strada pročitajte u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, poklon svim čitaocima uz novi broj Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka, 13. juna.