U okviru svoje misije da ostvari snažniji uticaj na ljude i planetu, IKEA je na Danima demokratskog dizajna predstavila nova rešenja koja će pozitivno uticati na očuvanje životne sredine. Tako je svetlo dana ugledala nova kolekcija izrađena od otpadne plastike iz Mediteranskog mora, kao i prototip vegeterijanske ćufte i kolekcija za održivo uzgajanje biljaka u domu, osmišljena u saradnji sa poznatim dizajnerom Tomom Diksonom. 

Jednostavne promene u navikama mogu da smanje račune za električnu energiju, uštede na stotine litara vode i umanje količinu otpada, što pozitivno utiče i na planetu i na kućni budžet. Pristupačnim i modernim rešenjima za održiviji život IKEA želi da inspiriše i doprinese širenju svesti o važnosti i načinima na koje svako od nas može doprineti očuvanju životne sredine. 

U robnoj kući IKEA u Beogradu može se videti široka primena principa održivosti, poput korišćenja geotermalne energije, upotrebe isključivo LED osvetljenja, solarnih ploča, reciklaže čak 23 različite vrste đubreta, upotrebe kišnice za potrebe toaleta i za zalivanje, kao i besplatnog punjenja električnih automobila.  Inovativna rešenja SAMMANLANKAD kolekcije uz upotrebu obnovljive energije doprineće ne samo održivijem svakodnevnom životu, već i uštedi kućnog budžeta. Kolekcija je osmišljena u saradnji sa udruženjem Little Sun i njenim osnivačem, umetnikom Olafurom Eliasonom.

I hrana je važan deo očuvanja životne sredine. IKEA je sačuvala više od 3.6 miliona obroka otkako je uvela program Food Waste Watcher 2016. godine. Robna kuća u Beogradu se priključila ovom programu u jesen 2018, sa ciljem da do do kraja avgusta  2020. smanji otpad hrane pri svim operacijama za 50%. Smanjenje otpadaka od hrane i usvajanje zdravijih navika u ishrani bili su inspiracija da IKEA i Dom Dikson osmisle pristušačna i napredna rešenja za uzgoj biljaka i povrća u kućnim uslovima. Da li ste već čuli za alternativnu IKEA ćuftu? Uskoro će ljubitelji vegeterijanske i veganske kuhinje moći da uživaju u poznatim IKEA ćuftama, ali bez dodatka mesa. Napravljene od biljniih proteina, ove ćufte imaju isti izgled, teksturu i ukus mesa.

Izazovi očuvanja životne sredine rezultirali su i saradnjom sa Koaliciji za klimu i čist vazduh (Climate and Clean Air Coalition). Kako bi doprinela smanjenju zagađenja vazduha IKEA će ostatke biljke pirinča koji se inače spaljuju nakon berbe iskoristiti u izradi nove kolekcije od pirinčane slame, koja se očekuje na jesen 2019.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.