Igramo u Glazgovu kad vidim Arkana… “Željko, odakle ovamo, prošpijaće te neko”. Kaže: “Neće niko”… – Dejan Savićević u novom Nedeljniku

0
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Legendarni fudbaler Crvene zvezde je u ekskluzivnoj ispovesti za novi broj Nedeljnika – pored aktuelnih tema i spora koji ima sa prvi čovekom tog kluba Zvezdanom Terzićem – govorio i o nacionalizmu koji je poplavio prostore bivše Jugoslavije i odgovarao na pitanja kako je nacionalizam došao na fudbalske stadione u vreme kada je sa Zvezdom pokorio Evropu. Neizostavno se anmetnula priča o ulozi Željka Ražnatovića Arkana.

“On je preuzeo navijače. I njegovi prvi ‘Tigrovi’ bili su sačinjeni od navijača. Zašto se to desilo da baš on preuzme, to ne znam. Ali jeste bio glavni među navijačima.

Ja sam njega upoznao igrom slučaja još 1985. godine.

A te godine kada smo igrali u Glazgovu Kup šampiona, otišli smo dan ranije. Kad na dan utakmice, ja ne mogu da verujem – dolazi on sa grupom navijača. Crvena kapa, šuškavac crveni preko trenerke i onaj njegov “roleks” od dvesta-trista hiljada maraka. Ja kažem: “Željko, odakle ovamo, prošpijaće te neko.”

“Neće niko”, kaže on.

Kako sam bio malo povređen, a pobedili smo prvu 3:0, izašao sam na poluvremenu. I vidim ga sa policajcima ispod tribine. Ja umirem od smeha, on menja kape sa njima, slikaju se… Malo-pomalo, sede čovek u drugom poluvremenu na klupu. Bio je prodoran, znao je to da iskoristi. I na kraju se vratio on, ali, rekoh, gde da dolazi ovamo. Nije to Evropa, to je ostrvo, a treba uteći sa ostrva. Da je Francuska, Belgija, pa može se uteći, a gde ćeš ovde, sve voda oko tebe.

Posle je počeo rat i poznat je taj deo njegove životne priče…”, ispričao je Savićević.

On je u ekskluzivnom intervjuu za novi Nedeljnik govorio o Terziću i Tumbakoviću, o svom odnosu sa navijačima Crvene zvezde, o Milu Đukanovicu, nacionalizmu, Titu, Jugoslaviji, referendumu za nezavisnost, o Arkanu, “onom” intervjuu u Zagrebu i dizanju tri prsta, o Piksiju, Pančevu, Prosinečkom, o tome zašto opet ne može u Beograd…