“Idu od vrata do vrata. Ako me uhvate, ubiće me. Ne postoji drugi scenario”: Ispovest Avganistanca koji je sarađivao sa britanskom vojskom…

0

Talibani su krajem radne nedelje pojačali potragu za ljudima koji su radili za snage NATO pakta ili prethodnu avganistansku vladu, saopštile su Ujedinjene nacije.

Javni servis Velike Britanije BBC preneo je ispovesti pojedinih Avganistanaca koji su u nekom trenutku radili za strane snage i vladu u Kabulu, tokom prethonih nedelja, meseci i godina.

Pod velom anonimnosti, jedan Avganistanac koji je radio kao prevodilac za britanske oružane snage, skrio se sa suprugom i komšijama kada su u komšiluk došli talibani.

Probudili su ga u ranim jutarnjim satima i rekli mu da je grupa u blizini.

“Tražili su od vrata do vrata”, rekao je on za BBC.

“Svi su se uspaničili – onda se vest proširila na svaku drugu kuću. Komšija je rekao da traže oružje, dokumenta i vladina vozila. Pokušavali su da otkriju ko je radio za NATO ili vladu”, rekao je on.

Kako je istakao, brzo se obukao, preskočio zid i pobgao.

“Znam da ću biti ubijen ako me uhvate. Ne postojij drugi scenario”, rekao je on.

Naglasio je da mu je rečeno kako ima pravo na preseljenje u Veliku Britaniju još u decembru prošle godine, ali nakon što je prikupio sve potrebne papire, u petak je dobio obaveštenje da je odbijen.

“Očajan sam i ne osećam se bezbedno”, naglasio je.