„Više od hiljadu slučajeva zaraze novom varijantom koronavirusa otkriveno je u proteklih nekoliko dana u Engleskoj, uglavnom na jugu zemlje gde bi to moglo da bude povezano sa skokom broja zaraženih“, rekao je u ponedeljak ministar zdravlja Met Henkok.

Ministar zdravlja takođe je istakao da je o tome obaveštena Svetska zdravstvena organizacija.

Henkok je dodao da „ništa ne sugeriše“ da novi soj uzrokuje teže oblike bolesti ili da vakcina neće biti delotvorna i za ovaj soj, prenosi BBC.

Poslanicima u Donjem domu je takođe rekao da je protekle nedelje zabeležen nagli, eksponencijalni rast novih slučajeva na području Londona, Kenta, delova Eseksa i Hertfordšira.

„Ne znamo u kojoj je meri nagli rast rezultat novog soja virusa, ali bez obzira na uzrok moramo preduzeti brze i odlučujuće radnje. To je apsolutno nužno da bismo kontrolisali ovu smrtonosnu bolest dok ne dobijemo vakcinu“, rekao je Henkok.

Ipak, profesor na Univerzitetu u Birmingemu dr Alen Mekneli rekao je da nema potrebe za histerijom.

„Pojavljivanje novih varijanti nekog virusa sasvim je normalna pojava. To ne znači ni da je virus zarazniji, da se lakše širi, a ni da je opasniji. Međutim, novi soj koronavirusa moramo držati na oku“, rekao je dr Mekneli.

On je dodao da su laboratorije na Ostrvu, novi soj uočili tokom proteklih nekoliko nedelja.

„Ogroman napor se ulaže u kategorizaciju i razumevanje širenja novog soja virusa. Važno je ostati pribran i racionalan. Kako vreme prolazi, očekujemo da se nove varijante virusa pojavljuju, ali i da neke prethodne nestaju“, zaključio je dr Mekneli.

Profesor molekularne virusologije na Univerzitetu u Notingemu Džonatan Bal rekao je da se genetske informacije u mnogim virusima mogu jako brzo menjati.

„Promene kod virusa nekada mogu omogućiti brže širenje i suprotstavljanje vakcini, ali nekada ne moraju imati nikakav učinak. Mada se pojavio novi soj virusa, koji se širi delovima Velike Britanije, moguće je da se to dogodilo potpuno slučajno“, rekao je dr Bal.

„Važno je proučavati genetske promene i razumeti kako one utiču na ponašanje virusa. Dok se to ne sprovede, svaka tvrdnja o potencijalnom uticaju virusa će biti preuranjena“, zaključio je dr Bal.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.