I zdrava logika i čist profit: Nevakcinisani NBA igrači će pred sobom imati složene protokole

0

„Slušajte, vi momci stalno pričate o tome“, obratio se trener Nju Ingland Petriotsa Bil Beličik prisutnim novinarima u sredu. „Samo bih istakao da ne znam koliki je to broj, ali broj igrača, trenera i članova tima koji su bili pogođeni kovidom u ovom trening kampu – a koji su bili vakcinisani – prilično je veliki. Tako da to ne bih izgubio iz vida.”

Tako je odgovorio na pitanje da li je Kem Njuton dobio otkaz zbog činjenice da nije vakcinisan.

Odgovor je jedno kategoričko “ne”.

Čitava Nacionalna fudbalska liga (NFL), brojni njeni članovi i dobar deo simpatizera su prilično konzervativni i nije potrebno da se pojavi nekakav virus u Vuhanu da bi oni u svakoj prilici to dokazivali.

Jer pre će da otpuste nekog zbog boje kože, nego zbog činjenice da je ugrozio nekoga.

Za to vreme dolaze vesti u vezi sa NBA ligom koje govore potpuno suprotno. Ne nužno da su članovi organizacije, igrači i simpatizeri demokrate, čak ni da su racionalniji. Ne može se – ili ipak može, pročitajte tekst na ovom LINKU – donositi konačan sud o tome samo na osnovu vakcinacije koronavirusom.

Svakako, prvo se pojavila vest da će košarkaši Njujork Niksa, Bruklin Netsa i Golden Stejt Voriorsa koji nisu vakcinisani, morati da propuste sve utakmice na domaćem terenu, zbog pravila država Njujork i San Francisko.

A onda se pojavio i NBA protokol.

Nevakcinisani NBA igrači imaće znatno složenije protokole tokom čitave sezone, prenosi ESPN, mada pišu i da bi ti protokoli do početka sezone mogli da budu revidirani.

Oni će morati da se testiraju pre svakog treninga i pre svake utakmice, što znači da će nekim danima raditi i po dva testa.

Ako nevakcinisan igrač bude u kontaktu sa zaraženim čeka ga najmanje sedam dana karantina.

U autobusu i avionu će za nevakcinisane biti obezbeđen odvojen prostor.

I nije to stvar nekakvog dokazivanja, političke opredeljenosti ili borbe protiv antivakserskog lobija.

Posmatrajmo to iz ugla čistog profita.

Tokom čitave prošle sezone, timovi su muku mučili sa povredama, ali i narušenim kovid protokolima zbog nediscipline igrača i zbog toga što neki od njih nisu želeli da se vakcinišu. Kada su kršili te protokole ili se zaražavali koronavirusom, njihovi timovi su sa znatno oslabljenim rosterom izlazili na utakmice i neretko ih gubili zbog nedostataka šrafova u sistemu.

Tako je čitavu sezonu obeležio niz povreda i izostanaka, što je brojnim timovima skratilo sezonu. I prihode od ulaznice – koje se, uzgred, ako se korona ne zaustavi opet neće ni prodavati – i prihode od reklama i basnoslovne sume od TV prava i na kraju (ili na početku) timovima je uskraćen sportski cilj.

Igrači su zaposleni u svojim klubovima sa ciljem da doprinesu ostvarenju ciljeva franšize. Ako zbog nekog uverenja nisu u mogućnosti da tu obavezu ispune, kazne i otkazi nisu neočekivani razvoj situacije.

Neko to nazove diskriminacijom, a onda otpusti igrača jer kleči tokom himne.