“I velikog Danila Kiša su proglašavali plagijatorom, a to su svi zaboravili. Tako je i danas važnije šta će Siniša Mali ostaviti u javnim finansijama…”

5
Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će predložiti da se digitalizuju svi doktorati i magistarski radovi. Onda će, kako je rekao, svaki čovek moći da ih čita i opredeljuje se prema činjenicama, a ne prema tome da li mu je neko simpatičan.

„Pitanje akademske čestitosti je važno, ja ću da predložim nešto, ne znam ko je za to nadležan, ali predložiću da država digitalizuje sve doktorate da svaki čovek može da uđe moze da uđe i da čita i doktorat Pajtića i Karapandže“, rekao je Vučić za TV Hepi.

Vučić je povodom “afere doktorat” za ministra finansija Sinišu Malog rekao da je sposoban čovek. On je rekao i da su Srbi mnobge velike ljude proglašavali za plagijatore navodeći pisca Danila Kiša kao primer.

“Ne znam da li se ljudi u Srbiji sećaju, možda stariji od mene. Bilo je to za plagijat, da je prepisaivao ‘Grobnicu za Borisa Davidoviča’. Proganjao ga je Draža Marković i partijska struktura. Kiš je napravio političku grešku. A, ko je danas čuo za to. Niko ne zna za Dražu Markovića, ali svako je čuo za Rane jade, Peščanik, Mansardu… Za sva dela velikog Danila Kiša. Zato mislim da je mnogo važnije šta će u stanju javnih finansija Siniša Mali da uradi za zemlju – pri tome ne želim da ga poredim sa velikim Danilom Kišom poredim njih dvojicu – nego govorim da smo mi mnogo važnije, mnogo veće ljude od Siniše Malog progonili na zverski način. Takvi smo mi ljudi… U Parizu mu nisu govorili da je plagijator, šta ćete…”, rekao je Vučić i dodao će gledati u narednom periodu što je više moguće od toga da se skloni.

“Rekao sam bezbroj puta šta mislim i o blokadi Rekotara i Đuri koji vas je tukao…”, rekao je Vučić.

prvoj izjavi po odluci etičkog odbora BU koji je utvrdio neakademsko ponašanje Siniše Malog pri izradi doktorata, Vučić je rekao da se u radu ministra finansija “analizira nešto drugo”, ali je potom istakao i da Mali mora da plati “političku cenu”.

“Videćemo šta i kako u budućnosti i zbog toga što nije umeo dobro da proceni, a i zbog toga što – pravo da vam kažem: kada ste mogli pre tri meseca da pokažete celoj Srbiji da vas baš briga i da pocepate taj doktorat, tada to niste uradili. Sada da ga cepate, besmisleno je i nikakvog smisla nema”, rekao je nedavno Vučić.

5 KOMENTARA

  1. Za Kisa je institucionalno dokazano da je to kleveta, a za Malog je dokazano da nije. U tome je jedna od kljucnih razlika.

  2. UPOREĐUJE NEUPOREDIVO!

    Upoređenje plagijata doktorata Siniše Malog i Danila Kiša, čiji nazovi plagijat književnog dela, koje nema mentora niti komisiju “Grobnica za Borisa Davidoviča” na sudu je oboren, nije plagijat, a plagijat Malog je dokazan i doktorat, kao naučno delo, “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije”, poništen niti su uporedljivi niti su za upoređenje. Gde je tu bila Komisija za prihvatanje doktorata i Komisija pred kojom je Mali branio svoj nazovi doktorat. Ovo upoređenje neuporedivo pokazuje podlost i nenaučno poznavanje oblasti autorskog dela i plagijata od doktorata kao naučno delo. Jeste ΛV je veliki čovek gabaritno, ali nema kapacitet niti kompetencije da sve zna i da bude zaprška svakoj smrdljivoj čorbi, ne, mada misli da više i od toga zna, ume i može. Upoređenje radova Kiša i Maloga je isto što našu privredu stavimo rame uz rame sa japanskom, može samo u snu ili pod dejstvom alkohola i narkotika.

  3. Izvinite gospodine, za sve što mi treba kad pišem kakav svoj rad postoji researchgate sajt pa nije teško objaviti se, postoji ogroman broj disertacija. Ukoliko se dođe do nekog zaključka u razgovoru sa nekim fer je da se navede i personal communication, jedino ukoliko se neće. A o Danilu Kišu…pobogu!!! Ali …ahaaa, dakle i tada je mogla da se uoči neregularnost ako je to i tačno? Nemam nikakvu disertaciju, independent sam mada pišem za internacionalne žurnale, preslišaju te 3 meseca pre nego objave, znaju svaku stranicu, svaki zaključak na bilo kom jeziku a služim se sa 4.

  4. Како га није срамота да помиње Данила Киша у контексту човека који је плагирао докторат? Ове две афере немају ништа заједничко, а Данило би се згрануо да види ко нам води државу!!!

  5. Радикал се као разуме у умотворине Данила Киша? Кад све ово прође ти, Мали и остатак СНС дружине бићете синоним за лоповлук и безакоње.

Comments are closed.