Cene nafte zabeležile su najveći pad u poslednjih sedam nedelja, pošto su se investitori razbežali sa tržišta jer mutirani virus kovid 19, koji je otkriven u Velikoj Britaniji, preti još većim zatvaranjima širom Evrope.

Cena fjučersa severnomorske nafte Brent srušila se ispod 50 dolara za barel, pri čemu je u jednom trenutku tokom trgovanja potonula za skoro 6,0 procenata, javlja Blumberg.

Više od 16 miliona Britanaca sada primorano je da ostane kod kuće nakon što je u Londonu i na jugoistoku Engleske na snagu stupilo potpuno zaključavanje. Neke evropske zemlje su istovremeno obustavile saobraćaj sa Velikom Britanijom, a Francuska je zaustavila kargo transport do Engleske na 48 sati.

To je podgrejalo strahovanja da bi novi talas ograničenja kretanja mogao da bude uveden u celom regionu, što bi se negativno odrazilo na oporavak globalne potrošnje „crnog zlata“. Jači dolar je takođe smanjio atraktivnost robe kao što je nafta, čija se vrednost izražava u američkoj valuti.

Cena Brenta za februarske ispruke pala je za 4,9 procenta, na 49,68 dolara za barel na trgovanju u Londonu, nakon što je u petak zaključena u plusu od 1,5 posto.

Obim trgovanja Brentom, koji važi za globalnu referencu na tržištu nafte, bio je na dnevnom nivou više nego dvostruko veći od proseka za ovo doba godine u poslednjih 10 dana.

Američka VTI nafta za januarsku isporuku stropoštala se za 5,1 odsto, na 46,59 dolara za barel.

Grupa OPEК+ će brže reagovati na promene i zauzeti pragmatičniji pristup prema dešavanjima na tržištu nafte zahvaljujući ubrzanju rasporeda svojih mesečnih sastanaka, saopštile su Rusija i Saudijska Arabija tokom vikenda.

Ova grupacija će već 4. januara razmatrati da li u sadašnjim tržišnim okolnostima treba da poveća proizvodnju za 500.000 barela dnevno, kako je ranije najavila, navodi njujorrška agencija.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-466-od-17-decembra/
https://www.nstore.rs/product/novogodisnja-akcija-dvogodisnja-pretplata-na-nedeljnik-za-samo-11-999-dinara/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.