Cene nafte zabeležile su najveći pad u poslednjih sedam nedelja, pošto su se investitori razbežali sa tržišta jer mutirani virus kovid 19, koji je otkriven u Velikoj Britaniji, preti još većim zatvaranjima širom Evrope.

Cena fjučersa severnomorske nafte Brent srušila se ispod 50 dolara za barel, pri čemu je u jednom trenutku tokom trgovanja potonula za skoro 6,0 procenata, javlja Blumberg.

Više od 16 miliona Britanaca sada primorano je da ostane kod kuće nakon što je u Londonu i na jugoistoku Engleske na snagu stupilo potpuno zaključavanje. Neke evropske zemlje su istovremeno obustavile saobraćaj sa Velikom Britanijom, a Francuska je zaustavila kargo transport do Engleske na 48 sati.

To je podgrejalo strahovanja da bi novi talas ograničenja kretanja mogao da bude uveden u celom regionu, što bi se negativno odrazilo na oporavak globalne potrošnje „crnog zlata“. Jači dolar je takođe smanjio atraktivnost robe kao što je nafta, čija se vrednost izražava u američkoj valuti.

Cena Brenta za februarske ispruke pala je za 4,9 procenta, na 49,68 dolara za barel na trgovanju u Londonu, nakon što je u petak zaključena u plusu od 1,5 posto.

Obim trgovanja Brentom, koji važi za globalnu referencu na tržištu nafte, bio je na dnevnom nivou više nego dvostruko veći od proseka za ovo doba godine u poslednjih 10 dana.

Američka VTI nafta za januarsku isporuku stropoštala se za 5,1 odsto, na 46,59 dolara za barel.

Grupa OPEК+ će brže reagovati na promene i zauzeti pragmatičniji pristup prema dešavanjima na tržištu nafte zahvaljujući ubrzanju rasporeda svojih mesečnih sastanaka, saopštile su Rusija i Saudijska Arabija tokom vikenda.

Ova grupacija će već 4. januara razmatrati da li u sadašnjim tržišnim okolnostima treba da poveća proizvodnju za 500.000 barela dnevno, kako je ranije najavila, navodi njujorrška agencija.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.