“I što ćemo sad?”: Zašto je Dritan Abazović ugovor sa SPC sada stavio na dnevni red (i ugrozio opstanak vlade)

0
BETAPHOTO/Vlada Crne Gore/Rade Koprivica

Pitanja koja se tiču odnosa države i crkve po drugi put prijete da dovedu do promjene vlasti u Crnoj Gori. Prvo se na ovom skliskom i delikatnom terenu okliznuo lider DPS-a Milo Đukanović, kome je usvajanje sada već izmijenjenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti označilo kraj kontinuirane trodecenijske vladavine. Sada se na istom pitanju koje je namjeravao da definiše kroz Temeljni ugovor sa SPC opekao i premijer Dritan Abazović.

Nepuna tri mjeseca nakon formiranja manjinske vlade sa Abazovićem na čelu, Demokratska partija socijalista koja je u kontroverznom razvoju događaja stala iza Abazovićevog tima odlučila je da joj uskrati podršku. “Jer je suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom čime je nanijela neprocjenjivu štetu državnim interesima Crne Gore”, saopšteno je nakon sjednice predsjedništva te stranke.

Nakon zvanične posjete Beogradu premijer Dritan Abazović stavio je na glasanje tekst Temeljnog ugovora sa SPC čije su djelove, posebno preambulu, pored DPS-a i crnogorski nacionalno obojenog SDP koji učestvuje u vlasti, kritikovali i pojedinci i nevladine organizacije koje su se ranije dosljedno obrušavale i na tekst Đukanovićevog, neustavno okarakterisanog, i kasnije oborenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Ceo tekst Petra Komnenića objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 14. jula

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs