I Meksikanci odlučivali o predsedniku, ali na referendumu: Lopes Obrador ostaje šef države, slaba izlaznost glasača

0
EPA-EFE/Francisco Guasco

(Beta-AFP) – Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador ostaće na vlasti posle juče održanog referenduma na kome su ga, uz vrlo slabu izlaznost, podržali građani. 

Nacionalni institut za izbore (INE) javio je sinoć da je prema prvim procenama izašlo između 17 i 18,2 odsto od 93 miliona glasača, a da je više od 90 odsto njih izrazilo želju da predsednik bude na tom mestu do kraja svog šestogodišnjeg mandata 2024. 

Meksikanci su juče odlučivali na referendumu, prvom takve vrste u zemlji, da li njihov predsednik treba da ode sa vlasti. Obrador, koji je sada tek na polovini svog šestogodišnjeg mandata, lično se zalagao za održavanje referenduma.

Njegova stranka Pokret za nacionalnu obnovu (Morena) pozdravila je, kako je navela, odlučujući rezultat u prilog predsednika zemlje. 

Tri opozicione partije u pozivale na bojkot referenduma – desničarska partija PAN, levičarski PRD i bivša vladajuća partija PRI. 

Partija PAN navela je da se radi o narodnom plebiscitu obeleženom nelegalnostima, lažima i proneverom javnih resursa, dok je PRI optužila predsednikovu stranku da je referendum pretvorila  u “šalu” da bi on potvrdio sopstveni ego i nastavio da vara Meksikance.