Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zaraze COVID-19 dr Predrag Kon saopštio je na Fejsbuku da „odnos PCR pozitivnih u odnosu na broj testiranih ovom metodom ima smisla koristiti kao pokazatelj intenziteta aktivnosti virusa SARS CoV 2 samo ukoliko su brojevi koji se koriste precizni“.

„To bi značilo da se koriste brojevi onih koji se prvi put javljaju na pregled sa sumnjom na kovid-19 i broj među njima onih koji su pi-si-ar pozitivni. To svakako nije odnos među brojevima ukupno testiranih i testiranjem objavljivanih kao pozitivnih. Kako se to predstavlja preko novinara kao ‘Konov koeficijent’, tako nešto objektivno ne postoji kao ozbiljan pokazatelj“, naveo je dr Kon.

On je istakao da je objašnjenje kako je odnos pozitivnih u odnosu na broj testiranih važan dao u samom početku pandemije u uslovima suženog testiranja kada je to bilo orijentaciono vrlo značajno.

„U redovnim izveštajima GZZJZ daju se vrlo precizno podaci o broju pozitivnih pi-si-ar testiranih pacijenata koji su dijagnostikovani kao sumnja na kovid, dakle prvih pregleda i to nema veze sa izmišljenim ‘Konovim koeficijentom’ i ima značaj kao pokazatelj aktivnosti virusa“, kazao je dr Kon.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.