I hrvatske škole otkazuju ekskurzije u Italiju zbog koronavirusa

0
Foto: Igor Pavićević

Hrvatska, u kojoj dosad nema zabeleženih slučajeva infekcije korona virusom, priprema se za moguću zarazu, a Ministarstvo obrazovanja naložilo je danas svim školama da otkažu planirana putovanja u Italiju u narednih mesec dana.

Mere su uvedene pošto je u Italiji u poslednjih nekoliko dana zabeležen veliki broj inficiranih.

Na konferenciji za novinare Kriznog štaba Ministarstva zdravlja o prevenciji korona virusa saopšteno je da je tokom noći uvedena nova mera zdravstvene kontrole u samoizolaciji za osobe koje dolaze iz italijanskih pokrajina Veneto i Lombardija, što se dosad odnosilo samo na dolaske iz Kine.

Mere se, kako je objašnjeno, sprovode već desetak dana, a one su sada proširene na osobe koje dolaze iz dve italijanske pokrajine.

Na vanrednoj konferenciji za novinare je istaknuto da će se učiniti sve da se pokuša sprečiti širenje epidemije u Hrvatskoj, a ukoliko se pojavi neki slučaj zaraze, pacijent i njegovi kontakti biće izolovani da bi se sprečilo širenje infekcije.

Prema poslednjim podacima, u Hrvatskoj je labaratorijski obrađeno 18 osoba i svi nalazi su bili negativni na korona virus.

Hrvatski mediji pišu da su epidemiološke službe za više od 50 učenika jedne splitske gimnazije i omiške srednje škole koji su proteklih dana bili na izletu u Italiji odredile meru kućne izolacije.

Mera će se primenivati 14 dana i odnosi se i na nastavno osoblje koje je bilo u pratnji, kao i na vozače autobusa, prenela je agencija Hina. Učenici tih škola prošle noći su se vratili u Hrvatsku i pregledani su na graničnim prelazima.

Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da se prate svi učenici i nastavno osoblje koji su bili u Italiji i da zasad “nema indicija da bi trebalo da bude mesta brizi”.

(Beta)