I Holivud podeljen pred izbore: Anđelina i njen otac ne glasaju isto, a jaz je u porodici Boldvin

0
Foto: Profimedia

SAD su duboko podeljene uoči predsedničkih izbora 3. novembra, a ta podela nije zaobišla ni “fabriku snova” – Holivud, a jaz deli i poznate holivudske porodice.

Glumica Anđelina Džoli i njen otac, takođe poznati glumac, Džon Vojt su dobar primer, piše Dojče vele.

Kao ambasadorka UN za izbeglice, Džoli često oštro kritikuje Donalda Trampa i njegovu izbegličku politiku. Njen otac je tvrdi republikanac i aktivni učesnik predizborne kampanje.

“Bajden je zao, Tramp mora da pobedi”, poručuje na svima razumljiv način u predizbornom videu koji se ovih dana širi društvenim mrežama i dodaje: “Levica će uništiti Ameriku. Moramo da se molimo Bogu kako bismo sprečili ovaj užas”.

Sličan jaz prolazi kroz porodicu Boldvin. Stiven Boldvin, najmlađi član glumačke porodice, deklarisani je Trampov obožavalac. Njegov stariji brat Alek je već godinama sinonim za izrugivanje predsednika. On redovno, kao član satirične ekipe “Satrdej najt lajv” (Saturday Night Live), milione Amerikanaca nasmejava parodiranjem aktualnog gazde Bele kuće.

Boje se da javno podrže Trampa

Alek Boldvin je na strani većine, barem što se tiče šou-biznisa.

Otvorenu podršku Trampu su doduše dala neka poznata imena filmskog sveta poput glumca Džemsa Vudsa ili komičarke Rozane Bar.

I rok-reper Kid Rok otvoreno podržava republikanskog kandidata. Na strani akturlnog predsednika je i poznati junak filmova B produkcije i zaljubljenik u oružje Čak Noris.

No, iako se malo holivudskih zvezda javno izjašnjava u korist Trampa, njihov broj bi mogao biti veći nego što se misli.

“Poznajem mnoge u šou-biznisu koji su republikanci i biraju Trampa, ali se o tome javno ne izjašnjavaju jer bi tako u liberalnom Holivudu brzo stvorili mnoštvo neprijatelja”, rekao je za nemačku agenciju DPA Frederik Princ fon Anhalt, udovac filmske dive Ža Že Gabor, i sam čest gost nemačke žute štampe.

Frederik, koji je u Nemačkoj postao “slavan” najviše jer je u jednom rijaliti programu urinirao u kadu jedne od učesnica koja ga je potom tužila, ponosan je što je republikanac i čvrsto stoji iza odluke da ponovo bira Trampa.

“Tramp nije učinio ništa pogrešno. Promena u Beloj kući bi značila katastrofu za Ameriku”, kaže ovaj 77-godišnjak.

Ali, nekad priznati republikanci poput Klinta Istvuda su u međuvremenu počeli da sumnjaju u predsednika Trampa.

“Moja je želja da se Tramp ponaša bolje i da ne maltretira ljude svojim tvitovima”, rekao je 90-godišnji glumac u razgovoru za Vol strit žurnal.

I drugi poznati republikanac je ove godine najavio podršku drugoj strani.

“Vrati se u Austriju”

Arnold Švarceneger je početkom septembra nastupio u spotu s bivšom prvom damom Mišel Obamom. To je izazvalo bes mnogih korisnika društvenih mreža koji su “Terminatoru” poručili da glasa za Trampa ili da se “vrati u Austriju”.

Ova dva jaka imena su samo povećala tabor Trampovih kritičara u Holivudu, među kojima su i Robert de Niro, Tom Henks ili Leonardo Dikaprio.

Neki od njih, poput Ris Viderspun ili Samjuela L. Džeksona, aktivno su se uključili u predizbornu kampanju, bilo snimanjem spotova ili organizacijom donatorskih večera.

Među poznatije glumačke simpatizere demokratske stranke i Bajdena spada i Dvejn “The Rock” Džonson.

Od estradnih teškaša demokratama je simpatije izrazila i pop zvezda Tejlor Svift.”Ponosno ću glasati za Bajdena jer je Americi potreban predsednik koji će se zauzeti za prava manjina, žena i LGBT populacije”, rekla je Svift.

Možda najpoznatija dinastija šou-biznisa, porodica Kardašijan/Vest podeljena je. Dok polusestra Kim Kardašijan, Kajli Džener otvoreno simpatizira s demokratama, Kanje Vest je poslednjih godina čest gost u Beloj kući. On je čak bio najavio da će se i sam kandidovati za predsednika. Još jedan kuriozitet u izbornoj godini.