I Fransoa Oland je obećavao pravo na dostojanstvenu smrt: Da li će Srbija legalizovati eutanaziju i kako je ova dilema rešena u drugim zemljama

1
Profimedia

Bivši francuski predsednik Fransoa Oland je u svojoj kampanji 2013. godine kao jedno od prvih obećanja izneo da će se omogućiti pravo ljudima da dostojanstveno umru.

Dekriminalizaciji eutanazije suprostavio se tada francuski Nacionalni etički komitet, a kao glavni argument su korišćeni primeri zloupotreba u držvama koje su usvojile dobrovoljnu eutanaziju ili “asistirano samoubistvo uz prisustvo lekara”, kao što su Belgija, Švajcarska, Holandija i Luksemburg.

Ova francuska dilema je ovih dana ponoso postala i srpska.

Srbija će potencijalno legalizovati pravo na dostojanstvenu smrt izmenama građanskog zakonika i donošenjem posebnog zakona o pravu na dostojanstvenu smrt, ako ovi predlozi budu usvojeni u Skupštini.

Mediji su objavili da će se prema poslednjoj verziji prednacrta zakona, u građanskom zakoniku naći odredba o mogućnosti da oboleli od teških i neizlečivih bolesti završe život na dostojanstven način, svojom odlukom ili uz saglasnost najbližih.

“Ako zakoni garantuju pravo na dostojanstven život čoveka, onda bi trebalo da omoguće i pravo na dostojanstven završetak života. Teško i neizlečivo oboleli imao bi mogućnost da odluči o prestanku agonije i stanja koje je teško podnošljivo i izaziva samo muke i sažaljenje. Komisija je spremna da preuzme odgovornost za ovakav predlog i očekuje da će u javnoj raspravi biti ozbiljnih i jakih argumenata za i protiv eutanazije”, rekao je za Politilku doktor Miodrag Orlić, koji je na čelu komisije za izradu zakonika.

Razlika između aktivne eutanazije i “asistiranog samoubistva” je u tome što u slučaju aktivne eutanazije lekar uzima aktivnu ulogu u ispunjavanju želje pacijenta, dok u pasivinim oblicima se pacijentu ostavlja dostupnim mogućnost da dostojanstveno okonča život.

Francuska je, tako, u januaru 2016. godine donela poseban zakon o sedaciji smrtno bolesnih osoba do okončanja života, što nije eutanazija po definiciji.

U SAD eutanazija je ilegalna na federalnom nivou, ali je u nekim državama dozvoljena lokalnim zakonima.

Pasivni oblik asistirane smrti je dekriminalizovan u Vašingtonu (glavnom gradu SAD), Koloradu, Oregonu, na Havaijima, Vašingtonu (državi), Vermontu, Kaliforniji i od ovog avgusta će biti u Nju Džersiju.

Kanada je odobrila eutanaziju odlukom svog vrhovnog suda februara 2015. godine.

1 KOMENTAR

  1. Ako Srbija nekada reši, da svojim gradjanima omogući dostojanstven i bezbedan život, steći će se uslovi za razmatranje eutanazije.

Comments are closed.