“I Boga smo, u najnaprednijem delu planete, uspeli da oborimo. Vera je postala znak primitivizma… Kakva obmana!” – Milan St. Protić piše za novi Nedeljnik o svetu posle koronavirusa

0
Foto Igor Pavićević

“Istoričari, zna se, nisu dobri prognozeri. Večito zagledani u prošlost, oni nisu vični pogledu u napred. Na stranu to što, neretko, ni njihovo viđenje proteklih događaja nije dovoljno uravnoteženo ili nije dovoljno utemeljeno. Ipak zato istoričarima ne manjka kategoričnosti. I onda kada razmatraju prošlost i onda kad se izjašnjavaju o predstojećim vremenima…”

Tako počinje autorski tekst istoričara Milana St. Protića u novom broju Nedeljnika u kojem pokušava da predvidi kako će izgledati planeta nakon pandemije, ali i nudi svoje viđenje uzroka velike krize.

“Poverovali smo, u sadašnjem vremenu, da smo kao civilizacija spremni za svaki izazov. Tehnološki, naučni, medicinski. Poverovali smo, u jednom momentu, čak i da smo pronašli optimalan politički sistem koji će čovečanstvu doneti Fukujamin ‘kraj istorije’ i večno spokojstvo. Poverovali smo da je ljudska rasa dostigla takav stepen razvoja da joj niko i ništa više neće moći nauditi. I Boga smo, u najnaprednijem delu planete, uspeli da oborimo. Vera je postala znak primitivizma, neverništvo odlika emancipovanih. Kakva obmana! Kakva prevara! Kakva iluzija!”, piše Milan St. Protić u autorskom tekstu za novi Nedeljnik, koji je na svim kioscima od četvrtka, 9. aprila.

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs