Hrvatski doktor ima objašnjenje: “Asimptomatski ne razviju bolest ni antitela, pa nemaju ni imunitet. Tako nastaje zabuna da je neko dva puta bio pozitivan…”

0
Profimedia

U Hrvatskoj se beleži oko 4.000 novozaraženih koronavirusom dnevno, bolnički kapaciteti đirom zemlje su na ivici popunjenosti, baš kao što je KBC Osijek ispunjen 90 odsto, kako je za Večernji list rekao Krunoslav Šego, zamenik direktora.

On je i sam bio zaražen koronavirusom, ali nije to znao sve dok nije izvadio krv, i to u dva navrata, i u oba slučaja su mu pronađena antitela. Preležao je virus na nogama. I nije ovaj osječki lekar jedini sa takvim iskustvom.

“Imamo saznanja i da oni koji su na brisu bili pozitivni, ali ne razviju simptome, u velikoj većini ne razviju ni bolest, pa tako ni antitela, a onda ni imunitet. Očito ih je odbranila sluznica, kao prva barijera. Tu dolazi do onih zabuna da je neko dva puta bio pozitivan, što nije tačno. Dokazali smo to i kod nekih naših lekara, vadili smo im krv i nisu imali antitela, iako su pre bili pozitivni na testiranju. I sad vidimo da su u nekim evropskim zemljama u pravu kada svoje asimptomatske pozitivne ne računaju kao pozitivne i oni normalno odlaze na posao, uz sve mere zaštite”, navodi Krunoslav Šego.