Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji zbog pretnji hrvatskoj manjini

2

(Beta) – Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je u protestnoj noti Srbiji izrazilo zabrinutost zbog brojnih slučajeva pretnji, zastrašivanja i uvreda predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

U saopštenju hrvatskog ministarstva se navodi da su povodom javne rasprave koja je usledila po pokretanju procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Grada Subotice, predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotici izloženi teškim uvredama, pretnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama.

To su, kako se dodaje, prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici i očekuju od nadležnih tela Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju.

Hrvatsko ministarstvo je od Ministarstva spoljnih poslova Srbije tražilo informaciju o postupanju nadležnih tela Republike Srbije, kao i o preduzetnim merama na zaštiti sigurnosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini.

2 KOMENTARA

  1. Vi se nasli da upucujete note. Srbi u Hrvatskoj bi bili presretni da imaju bar priblizan tretman kao hrvati i sve druge nacionalne manjine u Srbiji.

Comments are closed.