“Hrvatska nastavlja vakcinisanje AstraZeneka cepivom, stav struke je da su koristi mnogo veće nego bilo kakvi potencijalni rizici…”

0
Foto Profimedia

(Beta) – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da se u toj zemlji nastavlja vakcinisanje AstraZenekom i da će se sačekati stav Evropske agencije za lekove (EMA).

“Stav struke u ovom konkretnom pitanju je takav da su koristi vakcinisanja veće nego bilo koji rizici koji su njima u ovom trenutku poznati”, rekao je premijer novinarima u Daruvaru upitan o sve više država koje privremeno obustavljaju vakcinisanje AstraZenekom zbog stvaranja krvnih ugrušaka kod nekih koji su primili tu vakcinu.

On je dodao da se konsultovao s predstavnicima Hrvatske agencije za lekove, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja.

“Niko od kolega koji su stručni, koji su lekari, za razliku od politike, u ovom trenutku nema nikakav dokaz na osnovu kojeg bi Hrvatska u ovom trenutku trebalo da obustavi vakcinisanje AstraZenekom”, naglasio je Plenković.

Hrvatski premijer je danas putem videoveze učestvovao na sastanku premijera Austrije, Slovenije, Bugarske, Češke i Latvije.

On je rekao da je dogovoreno da će zajednički “apelovati na stvaranje korektivnog mehanizma u vezi s distribucijom vakcina” i objasnio da to znači bi one zemlje koje dobijaju manje doza AstraZeneke dobiju više doza vakcine nekog drugog proizvođača i tako kompenzuju zaostatak.

Plenković je rekao da je Hrvatska naručila i dodatne vakcine od proizvođača Fajzer.

Hrvatska je preko EU naručila gotovo šest miliona doza vakcina različitih proizvođača.

Tako je po miliona doza naručeno od Fajzera i Moderne, 2,7 miliona od AstraZeneke, 900.000 doza od Džonson i Džonson i 300.000 od Kjurvaka.