Hroničan stres je i te kako opasan, strada čak i koža

1
Foto: Profimedia

Hroničan stres “muči” telo tako što dovodi do nesanice, promene apetita, ali i mnogih neobičnih reakcija. Visok nivo stresa takođe može da ostavi traga i na koži tako što pogoršava postojeća stanja, ali i stvara nova.

Povezanost kože i stresa je veoma čvrsta i sve razumljivija u medicinskoj praksi, prenosi N1.

“Psihodermatologija je polje koje se bavi uticajem osećaja pojedinca koji se odražavaju na koži”, tvrdi Karen Malin, instruktorka na odeljenju psihijatrije i nauke o ponašanju, dermatologiji i kožnoj hirurgiji na Univerzitetu u Majamiju.

Dr Marisa Garšik odlučila je da objasni sve o bolestima kože koje se mogu javiti zbog visokog nivoa stresa.

Akne kao posledica stresa

Mnogi popularni mitovi koji se tiču akni su osporeni, a pogotovo onaj da se protiv njih bore samo tinejdžeri. Akne kod odraslih se pojavljuju iznenađujuće često i imaju mnogo uzroka, a stres je jedan od glavnih okidača.

“Vrlo je uobičajeno da ljudi dobijaju akne kada su pod stresom”, objasnila je dr Garšik, a to je posledica hormonalnih promena koje telo doživljava zbog stresa.

Telo oslobađa hormone stresa, uključujući i kortizol, koji mogu povećati stvaranje masti i zbog toga se pojavljuju akne. Ako ste odjednom puni akni i ne možete da shvatite zašto se to događa, možda biste trebali da smanjite količinu stresa u svakodnevnom životu.

Ekcem može da se pogorša tokom stresnog perioda

Ako imate ekcem, onda ste upoznati sa crvenim osipom koji često svrbi. Tokom stresnog perioda stanje ekcema se vidno pogoršava.

“Neke osobe koje imaju ekcem mogu primetiti da se njegova pojava pogoršava s povećanim stresom. Kada se ekcem pojavi na koži, povećava se nivo stresa, jer svrab stvara nervozu, što dovodi do začaranog kruga. To je zato što stres može povećati upalu koja izaziva pojavu ekcema”, objasnila je doktorka.

Takođe, kada je koža suva, a to se može dogoditi kada ste pod stresom, obično je sklonija ekcemu. Zato je održavanje hidratacije kože presudno kako bi se smanjila iritacija.

Osobe s rozaceom takođe mogu primetiti simptome

Baš kao što upala može prouzrokovati pojavu ekcema, tako može izazvati i pojavu rozacee, kod onih koji su joj skloni.

“Poznato je da rozaceu karakteriše pojava crvenih prištića, a crvenilo ili upala kože, mogu imati mnoge okidače, a jedan od njih je i stres. Ako ste pod stresom, tako možete izazvati upalu koja pogoršava stanje kože, povećava crvenilo i prištiće”, upozorila je dr Garšik.

Koprivnjača se takođe javlja u stresnim situacijama

Koprivnjača ili urtikarija, nastaje zbog povećanog nivoa histamina u telu i za to takođe postoji više okidača. Iako su neki nepoznati, zna se da ona može biti posledica nedavne infekcije, upotrebe novog leka ili promene doze leka, hrane ili stresa.

Svaku naglu kožnu reakciju trebalo bi da ispita dermatolog, koji će utvrditi da li je bolest povezana sa stresom ili postoji neki drugi razlog.

Koža oko očiju može izgledati natečeno, a podočnjaci mogu biti izraženiji

Uobičajeno je da nakon nekoliko neprespavanih noći, koje su posledica stresa, dolazi do pojave tamnih podočnjaka.

“Često se pod stresom ne vodi dovoljno računa o sopstvenom zdravlju.Ne spava se, ne jede, malo se tečnosti unosi, a to se sve na licu veoma dobro vidi”, rekla je doktorka.

Veza između stresa i psorijaze je ciklična

Oni koji pate od psorijaze imaju guste crvene mrlje koje se ljušte i mogu da se pojave po celom telu, a stres i psorijaza mogu postati “začarani krug”.

“Stres se može smatrati okidačem za pojavu psorijaze, ali i psorijaza takođe može izazvati stres”, tvrdi doktorka i dodaje da stres može da pruzrokuje psorijazu povećanjem upale koja je ključna za nju.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdio tačan mehanizam, jedno istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da je 66 odsto bolesnika sa psorijazom reklo je da im se bolest pogoršavala usled stresa.

Znojne žlezde mogu da budu preopterećene

Znojenje pre poslovnog sastanka ili javnog govora iznenađujuće je učestalo, a naglo znojenje u stresnoj situaciji će učiniti da se čak i ona najsamopouzdanija osoba oseća još više pod stresom.

Dr Garšik smatra da telo na stresnu situaciju često reaguje znojenjem. Stres dovodi do oslobađanja znoja iz apokrinih žlezda nakon povećanja adrenalina kao dela reakcije tela na borbu ili beg.

Iako se ovaj znoj može smatrati situacijskim, ipak će reagovati na standardne tretmane protiv znojenja, poput antiperspiranata ili lekova na recept koje izdaje dermatolog.

Stres utiče na brže starenje kože

Hroničan stres može da se pojavi na vašem licu, što može da dovede do toga da izgledate starije nego što zapravo jeste.

“Stres dovodi do povećanja nivoa kortizola za koji se pokazalo da razgrađuje kolagen i smanjuje sintezu hijaluronske kiseline”, tvrdi dr Garšik, napominjući da gubitak kolagena i hijaluronske kiseline može vremenom dovesti do pojave bora.

Koža se teže oporavlja nakon povreda kada ste pod stresom

Istraživanje iz 2001. godine otkrilo je da gubitak vode koji se događa kada ste pod stresom može smanjiti sposobnost kože da se brzo oporavi nakon povrede.

Dermatolog Flor A. Mejoral govorio je o toj vezi, ističući da je to istraživanje bilo prvo takve vrste koje je otkrilo ono što dermatolozi znaju već godinama, a to je da psihološki stres negativno utiče na normalne funkcije kože.

“To se može povezati s činjenicom da stres može dovesti do upale, a neke upale mogu inhibirati ili spriječiti pravilno zarastanje rana”, smatra dr Garšik.

Stres može dovesti i do gubitka kose

Značajno opadanje kose može biti povezano sa stresom sa kojim se susrećete svakodnevno.

Postoji vrsta gubitka kose, telogen effluvium, koja može biti povezana sa fizičkim ili emocionalnim stresom. Kod ove pojave dolazi do stanjivanja ili opadanje kose, što ponekad može potrajati i mesecima nakon što se dogodio izvorni stres.

Ovaj oblik opadanja kose često se smatra privremenim, ali ako ste zabrinuti zbog količine kose koju gubite, a normalno je da to bude oko 100 dlaka dnevno, trebalo bi da potražite pomoć dermatologa koji će utvrditi tačan uzrok gubitka kose.

1 KOMENTAR

  1. Hronični stres je za mnogo toga odgovoran glede našeg zdravlja. Postoje tehnike kako da se on suzbije i elimniše. Iako postoje lekovi i razna farmaceutska sredtva, pa i alternativna medicina nudi dosta toga, najbolje je rešiti se stresa fizičkom aktivnošću i posebnim tehnikama disanja.

Comments are closed.