Hrišćanski desničari u panici da bi zabrana abortusa mogla da dovede do građanskog rata

0
Foto Profimedia

Uticajne ličnosti iz hrišćanskih desničarskih krugova u SAD, pa čak i magazini posvećeni religiji, upozoravaju da bi sukobi oko prava na abortus mogli da odvedu u novi građanski rat.

Iako takva predviđanja nisu nesvojstvena američkoj ekstremnoj desnici, nedavno usvajanje prestrogih zakona o zabrani abortusa u nekoliko država izgleda je, piše Gardijan, kod desničara koji abortus doživljavaju isključivo kao nekakav izvor sukoba izazvalo strah da bi građanski rat zaista mogao da se dogodi.

Republikanci oput Kendis Keler iz Ohaja otvoreno su isticali da bi podele po pitanju abortusa mogle da izazovu takav scenario. Kelerova je nedavno povukla paralelu između ovog pitanja i predratnog perioda koji je obeležilo ropstvo.

Pored političara, ovu brigu dele i mediji hrišćanske desnice.

Magazin “Harizma” tokom protekle godine objavio je niz članaka upravo o mogućnosti izbijanja građanskog rata u Americi. Pisac Majkl Braun, nedavno je u intervjuu za ovaj magazin za “nadolazeći građanski rat” optužio “militantne zagovornike abortusa”.

“Građanski rat dolazi u Ameriku, samo što ovog puta naciju neće podeliti ropstvo, već abortus”, rekao je Braun.

Jedan od profesora za studije religije sa montrealskog univerziteta istakao je da iako je “Harizma” nepoznat magazin sekularnim i liberalnim Amerikancima, ona odražava stav miliona Hrišćana o pitanju abortusa.

Da li je mogućnost da građanski rat izbije zbog abortusa realna?

Novinar Robert Evans navodi da hrišćanska desnica inače “generiše velike količine ekstremističkog jezika u mejnstrim politici”, ali da su zabrinutiji beli nacionalisti, zato što manje veruju u politiku.