Hoti o nastavku dijaloga: Mere reciprociteta će biti ukinute vrlo brzo, vrlo brzo…

0
Foto: Profimedia

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je da njegova vlada ima za cilj da ukloni sve prepreke za nastavak razgovora između Srbije i Kosova, prenosi Glas Amerike.

Hoti je, rekao da veruje da će razgovori sa Beogradom biti vrlo brzo obnovljeni, dodajući da bi mere reciprociteta koje je uvela Priština mogle uskoro da budu ukinute, kako bi bio omogućen nastavak dijaloga. Upitan da li će to biti ovog meseca, Hoti je odgovorio: “u to verujem, vrlo brzo, vrlo brzo”.

“Ulazimo u ovaj proces kako bismo zaključili sporazum sa Srbjom, što bi trebalo da rezultira konačnim priznanjem, jer već nekoliko godina vodimo dijalog o više tehničkim temama. Sada moramo sesti da u potpunosti zaključimo sporazum, jer samo to ima smisla. Trebalo bi dovesti do međusobnog priznanja”, rekao je Hoti Glasu Amerike.

On je naveo da sve parlamentarne stranke na Kosovu treba da budu uključene u ovaj proces i dodao će uskoro započeti konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka o tome.

“Priština se obavezala da će ukloniti sve prepreke u procesu dijaloga. Donećemo odluke kako bismo otklonili prepreke i omogućili dijalog, jer imamo dogovor sa našim međunarodnim partnerima. Ako dijalog ne bude uspešan, mi zadržavamo pravo da izričemo recipročne mere protiv Srbije i drugih zemalja, ako se tako nešto smatra neophodnim”, rekao je Hoti.

Na pitanje da li će od Srbije tražiti nešto zauzvrat, Hoti je odgovorio da očekuje da Srbija prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Premijer Kosova je ponovio da se nova vlada protivi ideji razmene teritorija i promene granica.

“Naš stav je vrlo jasan. Sa ovom vladom, i sa mnom kao premijerom, nema dogovora o razmeni teritorija. Želimo da postignemo konačan dogovor sa Srbijom o međusobnom priznanju ali bez diskusije o teritorijalnom integritetu”, rekao je Hoti.

“Verujemo da se sporazum može postići samo uz učešće obe strane. Ali što je još važnije, moramo dobiti garancija i od EU i SAD da će sporazum biti sproveden, jer imamo loše iskustvo. Desetine sporazuma su potpisani u Briselu i mnogi od njih nisu primenjeni”, rekao je Hoti.