Hoti: “Mi se ni oko čega ne slažemo. Nema razmene teritorija, nema ZSO…”

1
Foto: Profimedia

(Beta) – formirana sa izvršnim ovlašćenjima, već onako kako je utvrdio Ustavni sud Kosova.

Hoti je na konferenciji za novinare rekao da je tema ZSO zatvorena sa sporazumima iz 2013. godine ratifikovanim u Skupštini Kosova i sporazumom o principima 2015. kao i mišljenjem Ustavnog suda, i da Priština ima garancije saveznika da ZSO neće imati izvršne nadležnosti.

“Uklonili smo sa stola ideju razmene teritorija, niko ne govori o toj temi. O unitarnom karakteru države se ne može razgovarati. Ne postoji ZSO sa izvršnim ovlašćenjima”, rekao je Hoti posle sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Hoti je rekao da kosovska vlada nije pod pritiskom i da ne prihvata bilo kakvu pretnju, a da je funkcija premijera koju on obavlja u skladu sa Ustavom.

“Nije vlada ta koja prihvata pretnje bilo koga. Imamo koalicione sporazume sa svim partnerima, uključujući i Srpsku listu i radimo zajedno prema njima (koalicionim sporazumima)”, dodao je Hoti.

Naveo je se u dijalogu Beograda i Prištine razgovara o konačnom sporazumu koji podrazumeva međusobno priznanje.

“Primenjuje se princip dogovoren sa našim partnerima i posrednicima u dijalogu, mi se ne slažemo ni oko čega, dok se o svemu ne dogovorimo. Ništa se ne primenjuje dok se ne zaključi konačni sporazum o uzajamnom priznavanju ratifikovan u Skupštini. Tada započinje primena”, rekao je on.

Dodao je da je Lajčakova poseta u pravo vreme da napravi procenu dijaloga, kao i da planove za buduće sastanke koje će obe strane imati u okviru ovog procesa.

“Ovo nije lak proces, postoje teške teme kao što su ZSO i druge. Ali svima ćemo pristupiti na osnovu jasnih principa koje smo obznanili pre Skupštinom. Kosovo nije strana koja blokira proces dijaloga. Kosovo, možda prvi put posle dužeg vremena, nije samo konstruktivna stranka, već glavni protagonista konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju. Postignut je sporazum da se za stolom za dijalog sedi samo za jednu stvar, za konačni sporazum”, rekao je on.

1 KOMENTAR

  1. Наравно да се не “слажете” (јер “слажу” се цепанице и цигле, а мишљења су сагласна, или не) ни око чега и ти преговори су само губљење, односно за неке, “куповина” времена. Никада никаквог “резултата” ту не може да буде, осим оних којима ова власт предаје националне интересе терористима и сепаратистима. Када се са тим једном престане, а изгледа да је атмосфера врло блиско томе, “разговори” се прекидају. Више је него очигледно да је и за ову “камарилу” на власти превише упадљив несиметричан однос “постигнучћа” у тим преговорима, и да би то већ могло да има и одређени политички утицај на “гласачку машину”.

Comments are closed.