Hongkong: Od skoro 2 miliona testiranih, svega 42 zaraženih…

0
Beta - AP Photo/Vincent YU

(Beta) – Gotovo 1,8 miliona, čak četvrtina stanovnika Hongkonga, dobrovoljno se testirala na koronavirus u okviru masovnog programa, i nađena su svega 42 slučajeva zaraze, saopštila je danas hongkonška vlada.

Cilj dvonedeljnog programa testiranja, završenog juče, bilo je da se nađu “tihi nosioci” koronavirusa da bi se prekinuo lanac širenja zaraze koji je počeo u julu.

Iako je broj testiranih znatno manji od očekivanja vlade koja se nadala da će se testiranju podvrći čak četiri do pet miliona stanovnika, zvaničnici su rekli da je program ispunio cilj.

“Program se završio glatko, ispunili su ciljeve politike”, rekla je novinarima šefica vlade Hongkonga Keri Lam.

“Identifikovali smo slučajeve zaraze, izolovali smo ih i dali im lekove da bismo prekinuli lanac prenosa”, istakla je ona.

Centralna vlada Kine obezbedila je resurse i osoblje za program testiranja u tom poluautonomnom gradu.

Mnogi stanovnici Hongkonga izrazili su strahovanje da se testiranjem na korona virus mogao sakuplja njihova DNK iako je hongkonška vlada to odbacila.

Broj slučajeva zaraze stalno opada u Hongkongu od vrhunca epidemije u julu, za šta je okrivljeno dozvoljeno izuzeće od karantina za avionsko osoblje, vozače kamiona iz drugih krajeva Kine, posade teretnih brodova.

Hongkong danas nije prijavio nijednu novozaraženu osoba koronavirusom, prvi put za više od dva meseca.

Vlada je takođe navela da će dalje ublažiti mere socijalnog distanciranja, i dozvoliti ponovno otvaranje barova, zabavnih parkova i bazena. Restoranima će biti dozvoljeno da služe goste do ponoći. Međutim zabrana javnih okupljanja više od četiri osobe ostaje.

U Honkgongu je do sada zabeleženo 4.676 slučajeva zaraze i 101 smrtni slučaj.