“Holokaust u Srbiji”: Izložba o logorima za Jevreje i Rome, progonima i otporu tokom Drugog svetskog rata

1
Ilustracija: Profimedia

Izložba “Holokaust u Srbiji” namenjena đacima i osnovnih i srednjih škola, biće otvorena sutra u 9.45 u Prvoj beogradskoj gimnaziji, kao deo istraživačkog projekta o logorima za Jevreje i Rome u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata kao mestima sećanja i o suočavanju sa antisemitizmom i ekstremizmom koji su i doveli do Holokausta.

Biće izloženi arhivski dokumenti, fotografije, novinski članci i istorijski tekstovi, o Romima i Jevrejima u Srbiji pre Drugog svetskog rata, dešavanjima u Srbiji za vreme okupacije i prvim progonima, ali i o otporu i slučajevima Jevreja i Roma koje su spasavale njihove komšije.

Deo izložbe posvećen je nekadašnjem direktoru Prve beogradske gimnazije Spaseniju Prici koji je spasio od sigurne smrti učenika gimnazije jevrejskog porekla, i na taj način zaradio odlikovanje Pravednika među narodima, dodaje se u saopštenju.

Na izložbi će biti predstavljena i prateća publikacija o logorima za Jevreje i Rome u Srbiji, poslednjim odredištima hiljada ljudi, a kako su organizatori naveli, time su hteli da skrenu pažnju da mnoge takve lokacije nemaju nikakva obeležja koja bi ukazala da su se tu nalazili koncentracioni logori.

Izložbu su organizovali Centar za primenjenu istoriju i Prva beogradska gimnazija uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a do kraja godine postavka će biti predstavljena i u Novom Bečeju, Boru, Trsteniku i Lazarevcu.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Поздрављам организаторе ове корисне и потребне
    изложбе. Ми смо мала и доста нетолерантна средина. Ми још нисмо осудили људе који су пре 27 година у Штрпцима из воза истерали и стрељали наше суграђане. Ни наредбодавца.

Comments are closed.