Holandska princeza obevestila premijera da je položila maturu, da će pauzirati godinu dana do studija i da neće uzeti apanažu od 1,6 miliona evra koja joj pripada

0

(Beta-AP) – Holandska prestolonaslednica princeza Amalija odlučila je da narednih nekoliko godina neće prihvatiti svoju apanažu od oko 1,6 miliona evra godišnje na koju ima pravo od kad napuni 18 godina u decembru. 

Princeza je danas poslala rukom napisano pismo holandskom premijeru Marku Ruteu u kome ga obaveštava o toj odluci. Ona je rekla da će vratiti novac, koji će i dalje biti uplaćivan na njen račun, dok je još student.

Uplate se sastoje od oko 300.000 evra direktno princezi i 1,3 miliona evra za pokrivanje troškova osoblja i drugih troškova.

Princeza je juče obaveštena da je položila sve ispite za kraj srednje škole i sada planira da uzme godinu dana pauze pre početka studija.

“Osećam se neprijatno dok mogu da ponudim toliko malo za uzvrat i kada je drugim studentima toliko mnogo teže, posebno u ova neizvesna korona vremena”, napisala je princeza.

Premijer Rute joj je u odgovoru čestitao na maturiranju i rekao da razume i ceni njenu odluku.

Potez je usledio u vreme pada popularnosti kralja u Holandiji. 

Amalijini roditelji kralj Vilem-Aleksander i kraljica Maksima oštro su kritikovani prošle nedelje kada su odveli porodicu na odmoru u svoju kuću u Grčkoj u jeku pandemije korona virusa. Porodica je skratila boravak i brzo se vratila u Holandiju i kada su se pojavile kritike.

U video poruci posle povratka u oktobru prošle godine kralj Vilem-Aleksander je poručio naciji “Boli nas što smo izneverili vaše poverenje u nas”.

Tim odmorom nisu prekršili restrikcije oko korona virusa ali je usledio samo nekoliko dana pošto je holandska vlada uvela delimični lokdaun u nastojanju da zaustavi rast broja inficiranih.