Ispostavlja se da kako bi mogli da koristite Fejsap, aplikaciju koja je postala veoma popularna zbog mogućnosti da sebe vidite kako će te izgledati u starosti, morate da dozvolite pristup vašim ličnim podacima.

Kako prenosi CNN, svako ko je prihvatio uslove korišćenja ove aplikacije omogućio je Fejsapu pristup sopstvenim slikama, kontaktima i dr.

Deo uslova korišćenja jasno navodi da korisnici daju „neopoziv“ pristup kompaniji da „koristi, reprodukuje, modifikuje, prilagodi i objavi …. podeli“ bilo koje ime, korisničko ime i sl.

Viralni uspeh ove aplikacije pokazuje koliko malo korisnici tumače uslove korišćenja pojedinih usluga it kompanija, pa samim tim i njihove politike privatnosti, pre nego što daju pristup svojim informacijama, navodi CNN.

„Ukoliko obrišete program, to jednostavno znači da ne možete da ga koristite, a ne i da ste zaštitili svoje privatne podatke“, izjavila je Džen King, direktorka Centra za privatnost korisnika Pravnog fakulteta Stenfordskog univerziteta, i dodala: „Kompanija ne zna da ste vi obrisali aplikaciju. Oni su kompletno nesvesni i ne rade ništa povodom povraćaja podataka koje ste im poslali“.

Pojedine kompanije, među njima i Fejsap, dozvoljavaju korisnicima da podnesu pisani zahtev za brisanje podataka koji su poslati. Doduše, nije jasno koliko vremena je potrebno da odgovore na vaš zahtev.

Advokatica Melisa Breke dodaje:“ Vrlo je teško, sa tehničke strane, da se vaši podaci obrišu. To od njih zahteva da znaju sva mesta na kojima skladište podatke, da mogu da ih sve povežu u jednu celinu, i da imaju bek end mogućnosti da ih onda obrišu“.

Fejsbuk, na primer, navodi na svom sajtu da im je potrebno 90 dana da kompletno obrišu sve što je neko okačio na tu društvenu mrežu.

Nadležne vlasti propisuju obaveze kompanije da zaštiti podatke korisnika. Zakonska regulativa Evropske unije doneta u maju 2018. značajno su pooštrile kriterujme zaštite privatnih podataka.

Za slučaj Fejsapa, Melisa Breke komentariše: „Oni tehnički ne poseduju slike koje ste uploadovali, ali imaju neograničena prava da ih koriste“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.